wtorek, 5 lipca 2016

Deser jabłkowy na kruchych ciastkach z mleczkiem kokosowym

Deser bez pieczenia z jabłkami na kruchych ciastkach polany mleczkiem kokosowym 




Łatwy deserek bez pieczenia, mało składników a wszystko razem tworzy przepyszną całość. Aromat jabłek nadaję niepowtarzalny smak. mniam mniam... :) 


Przepis

Składniki

8 średnich jabłek 

400 g herbatników pełnoziarnistych 

1 puszka mleczka kokosowego 

3 łyżki miodu

2 łyżeczki cukru waniliowego 

1 łyżka cukru pudru

3 łyżki brązowego cukru

2 łyżeczki cynamonu 

1 szklanka wody 

Moje naczynie ma owalny kształt i wymiary 27x19 

Wykonanie

1. Myjemy jabłka, obieramy kroimy w ćwiartki wykrajmy  środek z jabłek a potem kroimy na małe kawałki. Wszystko wrzucamy do garnka 

2. Wlewamy 1 szklankę wody do jabłek i dusimy na małym ogniu często mieszając w między czasie dodajemy 3 łyżki brązowego cukru, 2 łyżeczki cynamonu 

3. W między czasie mielimy blenderem herbatniki. Dzielimy zmielone herbatniki na dwie części, 1 część wykładamy do naczynia jako spód, dodajemy 3 łyżki miodu i mieszamy. (jeśli będzie za sypkie, możemy nasączyć je paroma kroplami owocowej herbaty)

4. Mleczko kokosowe wlewamy do miseczki dodajemy 1 łyżkę cukru pudru i 2 łyżeczki cukru waniliowego i wszystko razem mieszamy a potem wkładamy do lodówki na 30 min. 

5. Kiedy nasze jabłka zmiękną odstawiamy i czekamy aż wystygną. 

6. Ostygnięte jabłka kładziemy na nasz spód z herbatników, na jabłka nakładamy drugą część zmielonych herbatników zostawiając troszeczkę do posypania na górę. 

7. Na koniec wyciągamy nasze stężone mleczko kokosowe z lodówki i wylewamy na wierzch i posypujemy resztą herbatników. 

8. Deser wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 

Smacznego!!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów