Przejdź do głównej zawartości

Koper

Właściwości odżywcze



Dlaczego warto jeść koperek? 


Świeży koperek zawiera wiele witamin: witaminy z grupy B, witaminę A oraz C.  

Posiada również wiele minerałów: 

wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód, cynk, miedź i proteiny. 

Zawsze jak tylko możemy jedzmy świeży koperek, suszony nie ma już takiej ilości wartości odżywczych. 

Koperek pozytywnie wpływa na nasze zdrowie m.in. pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu. 

Wapń zawarty w koprze wzmacnia nasze kości, zapobiega osteoporozie. 

Koperek również sprawdzi się w problemach z czkawką wypicie 1 łyżeczki koperku wymieszanej w gorącej wodzie, na pewno nam pomoże. Picie takiej mieszanki pomaga również na bóle głowy i bóle menstruacyjne. 

Koperek ma działanie uspokajające i pomaga na sen. 

Koperek pomoże nam na problemy z układem pokarmowym, pomaga na skurcze żołądkowe, kolki, niestrawność. 

Młode mamy mające problem z laktacją mogą ją zwiększyć przez picie naparu z kopru, a tym samym pomoże uniknąć kolek u niemowlaka. 

Jak widzicie koper ma wiele właściwości jak za pewne wiele innych których tutaj nie napisałam, dlatego korzystajmy z tego co daje nam natura.  

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...