poniedziałek, 18 lipca 2016

Koper

Właściwości odżywcze



Dlaczego warto jeść koperek? 


Świeży koperek zawiera wiele witamin: witaminy z grupy B, witaminę A oraz C.  

Posiada również wiele minerałów: 

wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód, cynk, miedź i proteiny. 

Zawsze jak tylko możemy jedzmy świeży koperek, suszony nie ma już takiej ilości wartości odżywczych. 

Koperek pozytywnie wpływa na nasze zdrowie m.in. pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu. 

Wapń zawarty w koprze wzmacnia nasze kości, zapobiega osteoporozie. 

Koperek również sprawdzi się w problemach z czkawką wypicie 1 łyżeczki koperku wymieszanej w gorącej wodzie, na pewno nam pomoże. Picie takiej mieszanki pomaga również na bóle głowy i bóle menstruacyjne. 

Koperek ma działanie uspokajające i pomaga na sen. 

Koperek pomoże nam na problemy z układem pokarmowym, pomaga na skurcze żołądkowe, kolki, niestrawność. 

Młode mamy mające problem z laktacją mogą ją zwiększyć przez picie naparu z kopru, a tym samym pomoże uniknąć kolek u niemowlaka. 

Jak widzicie koper ma wiele właściwości jak za pewne wiele innych których tutaj nie napisałam, dlatego korzystajmy z tego co daje nam natura.  

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów