piątek, 8 lipca 2016

Rigatoni faszerowany szpinakiem z mozzarella i sosem pomidorowym

Makaron Rigatoni faszerowany szpinakiem, serem feta, z mozzarella i sosem pomidorowym 




Pierwszym pomysłem było aby zrobić faszerowany makaron muszle, ale kiedy poszłam do sklepu okazało się, że takiego makaronu nie ma, poszłam więc do drugiego sklepu a tam dalej nic. :( Tak chodząc szukając w produktach ekologicznych znalazłam makaron Rigatoni i sobie powiedziałam jakoś to będzie. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszny posiłek. 


Przepis:

Składniki: 

250 g makaronu rigatoni lub jak chcecie możecie zrobić z makaronem muszle. 

400 g szpinaku

400 g sera feta

2 ząbki czosnku 

200 g sera mozzarella

100 g przecier pomidorowy

2 łyżki mąki

2 łyżki masła

300 ml bulionu warzywnego

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka czosnku granulowanego 

sól, pieprz do smaku 

Wykonanie: 

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie tak żeby był al dente 

2. Szpinak rozmrażamy, gotujemy przyprawiamy wyciśniętymi ząbkami czosnku solą i pieprzem do smaku 

3. Ser feta rozgniatamy widelcem w misce dodajemy do niego przygotowany szpinak i mieszamy wszystko razem próbując i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 

4. Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnuszku wsypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy aby powstał ładny złocisty kolor, dodajemy przecier pomidorowy mieszamy po czym zaczynamy stopniowo dolewać bulion cały czas mieszając tak aby nie zrobiły się gródki najlepiej trzepaczką kuchenną. Doprawiamy łyżeczką oregano i czosnku granulowanego i do smaku solą i pieprzem. 

5. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego

6. Zaczynamy faszerować nasz makaron przygotowanym farszem i układamy makaroniki na sosie 

7. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i wykładamy na wierzch 

8. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni  przez 30 min. 


Smacznego... 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów