Przejdź do głównej zawartości

Cukinia

Cukinia - dlaczego warto jeść?
Wartości odżywcze




Cukinia jest warzywem, które smakuje równie dobrze na surowo lub po zastosowaniu różnych obróbek, (gotowanie, pieczenie, smażenie, duszenie). 

Cukinia jest idealna dla osób które chciałby zrzucić parę kilogramów ponieważ jest niskokalorycznym warzywem - (14 kalorii na 100 gram) . 

Oprócz tego chroni nasz żołądek przed rakiem jak także odkwasza nasz organizm. 
Idealna dla ludzi cierpiących na nadkwaśność, zgagę czy też chorobę refluksową. 

Związki zasadowe pomagają w procesie trawienia a dodatkowym plusem jest to że w cukinii nie odkładają się metale ciężkie. 

Cukinia ma bardzo dużo potrzebnych nam związków odżywczych

beta - karoten , kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, żelazo oraz magnez i selen. 

Cukinia bogata jest w witaminy takie jak: 

witaminy A, witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę PP. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...