czwartek, 18 sierpnia 2016

Cukinia

Cukinia - dlaczego warto jeść?
Wartości odżywcze




Cukinia jest warzywem, które smakuje równie dobrze na surowo lub po zastosowaniu różnych obróbek, (gotowanie, pieczenie, smażenie, duszenie). 

Cukinia jest idealna dla osób które chciałby zrzucić parę kilogramów ponieważ jest niskokalorycznym warzywem - (14 kalorii na 100 gram) . 

Oprócz tego chroni nasz żołądek przed rakiem jak także odkwasza nasz organizm. 
Idealna dla ludzi cierpiących na nadkwaśność, zgagę czy też chorobę refluksową. 

Związki zasadowe pomagają w procesie trawienia a dodatkowym plusem jest to że w cukinii nie odkładają się metale ciężkie. 

Cukinia ma bardzo dużo potrzebnych nam związków odżywczych

beta - karoten , kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, żelazo oraz magnez i selen. 

Cukinia bogata jest w witaminy takie jak: 

witaminy A, witaminy z grupy B, witaminę C oraz witaminę PP. 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów