czwartek, 25 sierpnia 2016

Makowiec

Makowiec na kruchym spodzie



Już od paru dni chodziłam z zamierzeniem zrobienia makowca, ale  cały czas nie znalazłam czasu żeby się za to zabrać. Wreszcie wczoraj mi się udało. :)
Ciasto wyszło bardzo dobre, a najbardziej cieszy, kiedy smakuje najbliższym. :)

Zapraszam do zapoznania się z prostym przepisem na znakomity makowiec który zadowoli największych łakomczuchów. :)


Przepis: 

Składniki:

na ciasto: 

375 g mąki

75 g cukru brązowego

2 jajka

175 g margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 

3 łyżeczki cukru waniliowego

na masę makową:

puszka masy makowej z bakaliami (850 g)

2 białka 

3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą aż powstanie zwarta kulka. 

2. Ciasto dzielimy na 3 części. 2 części wkładamy do lodówki 3 część do zamrażalnika na czas około 45 min. 

3. W między czasie przygotowujemy masę. Białka ubijamy na sztywno dodajemy masę makową i cukier całość delikatnie mieszamy. 

4. Schłodzone 2 części wykładamy na blaszkę (moja blaszka ma wymiary 25x30) i dziurkujemy widelcem. 

5. Na ciasto wykładamy naszą masę. 

6. Zamrożoną 3 część ciasta, ścieramy na wierzch naszego ciasta. 

7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 50 min

8. Pyszne ciasto gotowe, dodatkowo można posypać cukrem pudrem lub lukrem. 



Smacznego






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów