Przejdź do głównej zawartości

Makowiec

Makowiec na kruchym spodzie



Już od paru dni chodziłam z zamierzeniem zrobienia makowca, ale  cały czas nie znalazłam czasu żeby się za to zabrać. Wreszcie wczoraj mi się udało. :)
Ciasto wyszło bardzo dobre, a najbardziej cieszy, kiedy smakuje najbliższym. :)

Zapraszam do zapoznania się z prostym przepisem na znakomity makowiec który zadowoli największych łakomczuchów. :)


Przepis: 

Składniki:

na ciasto: 

375 g mąki

75 g cukru brązowego

2 jajka

175 g margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 

3 łyżeczki cukru waniliowego

na masę makową:

puszka masy makowej z bakaliami (850 g)

2 białka 

3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą aż powstanie zwarta kulka. 

2. Ciasto dzielimy na 3 części. 2 części wkładamy do lodówki 3 część do zamrażalnika na czas około 45 min. 

3. W między czasie przygotowujemy masę. Białka ubijamy na sztywno dodajemy masę makową i cukier całość delikatnie mieszamy. 

4. Schłodzone 2 części wykładamy na blaszkę (moja blaszka ma wymiary 25x30) i dziurkujemy widelcem. 

5. Na ciasto wykładamy naszą masę. 

6. Zamrożoną 3 część ciasta, ścieramy na wierzch naszego ciasta. 

7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 50 min

8. Pyszne ciasto gotowe, dodatkowo można posypać cukrem pudrem lub lukrem. 



Smacznego






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...