Przejdź do głównej zawartości

Makaron z brokułami w sosie serowym

Zapiekany makaron z brokułami w sosie serowym


Dlatego, że w moim domu uwielbiamy makaron w każdej postaci, tym razem postanowiłam zrobić wersję z brokułem. 
Bardzo dobra potrawa, zasmakuje nawet dzieciom które nie przepadają za brokułami, w tej wersji z sosem serowym na pewno im zasmakuje. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. 



Przepis: ( dla 4 osób)

Składniki:

2 małe lub 1 duży brokuł

400 g makaronu penne

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

100 g startego, żółtego sera

300 ml mleka

150 ml śmietany

gałka muszkatołowa, sól, pieprz, papryka słodka

Wykonanie: 

1. Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki, odcinając twarde końcówki i gotujemy w osolonej wodzie al'dente 

2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu

3. Rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i zasmażamy, dodajemy mleko, ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje dodajemy przyprawy, zdjąć z ognia i dodać żółty ser, mieszać aż do połączenia się sera z sosem. Można zaprawić sos śmietaną. 

4. Przygotowane brokuły, makaron i sos mieszamy razem i wlewamy do żaroodpornego naczynia, wierzch możemy posypać słodką papryką. 

5. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni, 25 min. 



Smacznego


Komentarze

  1. Dzisiaj będę robić. Myślę, że to dobry pomysł na szybki obiad.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...