sobota, 29 października 2016

chipsy ze skórki jabłka

Chipsy ze skórek jabłka w cukrze i cynamonie


Po raz kolejny miałam do wykorzystania troszkę skórek, 
jabłka wykorzystałam do zrobienia babeczek z jabłkami. Ostatnio ze skórek zrobiłam herbatkę jabłkową, tym razem postanowiłam spróbować z nich chipsy. Wyszły na prawdę smaczne i znakomicie nadawały się jako lekka przekąska. 


Przepis:

Składniki:

skórki z 3 jabłek

1 łyżeczka cukru brązowego

1 łyżeczka cynamonu

parę kropel wody

Wykonanie:

1. Cukier mieszamy z cynamonem

2. Skórki z jabłka skraplamy paroma kroplami wody i dodajemy cukier z cynamonem. 

3. Całość mieszamy tak żeby na każdej skórce było trochę cukru i cynamonu.

4. Skórki wykładamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.


5. Skórki pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez około 40 minut. 

6. Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Potem wykładamy do salaterki i przekąska gotowa. :)




3 komentarze :

  1. Dzięki Tobie pierwszy raz coś spaliłam. Przepis nie jest ok. Po niecałych 20-stu minutach z piekarnika wyciągnęłam kawałki węgla. A szkoda, bo zależało mi na tym, żeby skórki jabłek nie poszły na zmarnowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi. Piekarnik piekarniki nie rowny tak z tego wynika. U mnie trwało to 40 min a na zdjęciu widać ze wszystko wyszlo. Przepis jest dobry ale wychodzi na to ze u ciebie by starczyło 10 min w piekarniku skoro po 20 było spalone

      Usuń
    2. Następnym razem :)
      Ogólnie pomysł na przekąskę świetny :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania moich postów