Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z kawałkami czekolady i gruszką

Pyszne ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady z dodatkiem soczystej gruszki


Po weekendowej przerwie mam dla was pyszną propozycję na smakowite ciasto z kawałkami czekolady dzisiaj z dodatkiem gruszki, gdyż po prostu miałam je w domu, ale myślę, że i inne owoce będą się idealnie komponować z tym ciastem. 
Ciasto jest tak pyszne, że u mnie zniknął w bardzo szybkim tempie. Zapach roznoszący się po domu był przepiękny...

Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem


...



Przepis:

Składniki: (tortownica średnica 23 cm)

miarka : szklanka 250 ml
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka aromatu migdałowego
2 gruszki
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g )
cukier puder do posypania
masło, bułka tarta - do posmarowania tortownicy



Wykonanie:

1. Gruszki myjemy, obieramy kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i lekko nacinamy. 


2. Masło ucieramy razem z cukrem 

3. Dodajemy kolejno jajka cały czas miksując, dodajemy aromat migdałowy

4. Mąkę z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, imbirem i cynamonem, przesiewamy, dodajemy do ciasta cały czas miksując.

5. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta mieszając delikatnie łyżką.


6. Tortownice smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

7. Do tortownicy wylewamy ciasto na wierzch wykładamy gruszki.


8. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 40 - 50 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.








Smacznego




Komentarze

  1. Już sobie wyobrażam czekolada plus gruszki, pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. gdyby nie to, że mam dwie lewe ręce do pieczenia - to ciasto królowałoby w mojej kuchni jutro :D
    Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto upiekłam na swieta��Rodzina była zachwycona��

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...