Przejdź do głównej zawartości

Kasza gryczana z sosem cebulowym

Smaczna Kasza gryczana polana sosem cebulowym z czerwonej cebuli podane z ogóreczkami kiszonymi. 



Wczoraj cały dzień męczył mnie ból głowy, no ale wiedziałam, że muszę się jakoś zebrać i przygotować obiad. 

Chciałam coś prostego, nie wymagającego długiego stania w kuchni. Szybciutko zobaczyłam co mam w kuchni, i już wiedziałam że zrobię kaszę gryczaną w sosie cebulowym. Niby takie proste, a na prawdę to było bardzo dobre, nie obyło się bez dokładek. :)
Jeśli i ty masz gorszy dzień, przy przygotowaniu tego posiłku na pewno nie poczujesz się gorzej. No może jedynie przy krojeniu cebuli poleci troszkę łezek. :)

Zapraszam po przepis na smaczne i proste danie

...




Przepis:

Składniki: (dla 2 osób )

200 g kaszy gryczanej

6 małych czerwonych cebul

1 łyżka masła

300 ml bulionu warzywnego

100 ml płynnej śmietanki 

1 łyżka mąki

cząber, pieprz, sól,lubczyk

Wykonanie:

1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu 

2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, wrzucamy do rondelka lekko zeszklić na 1 łyżce masła. 


3. Cebulkę zalać bulionem, na minimalnym ogniu podgotowywać pod przykryciem. 

4. Na patelnię wsypać 1 łyżkę mąki, lekko podgrzać cały czas mieszając, dodać 100 ml śmietanki i połączyć składniki ciągle mieszając tak, żeby nie porobiły się grudki. Jeśli się zrobią użyć ręcznego blendera. :)

5. Zasmażkę wlać do gotującego się bulionu z cebulką, cały czas mieszając. 

6. Doprawić po około 2 szczypty cząbru, lubczyku.

Do smaku doprawić solą i pieprzem. 


7. Sos można zmiksować lub nie, wedle uznania, ja troszkę go zmiksowałam zrobił się taki fajny kremowy. :)


8. Kaszę gryczaną nałożyć na talerz polać sosem. Podawać z ogórkiem kiszonym. 



Smacznego

Komentarze

  1. proste i szybkie! uwielbiam takie przepisy :)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię. :)

      Usuń
    2. Przepis fajny, ale szanuj język, w którym go sporządzasz. Takie małe kawałki w sosie to są "grudki" a małe miasteczka w dawnej Polsce to były "gródki".

      Usuń
    3. Dziękuje że zauważyłaś/łeś błąd. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...