Przejdź do głównej zawartości

Knedle ze śliwkami

Pyszne knedle ze śliwkami z posypką o smaku cynamonu


Dzień dobry kochani, dzisiaj mam dla was propozycję na smaczne knedle ze śliwkami. To był mój pierwszy raz kiedy je robiłam, ale wyszły tak dobre, że postanowiłam się z wami podzielić przepisem. 

Jedni jedzą je ze śmietaną i cukrem, drudzy z bułką tartą, a jeszcze inni z masełkiem i cukrem. Ja zrobiłam do knedli pyszną i aromatyczną posypkę. Może spodoba się Wam ten przepis. 

Pozdrawiam i zapraszam....


Przepis:

Składniki: (20 sztuk knedli)

1,3 kg surowych ziemniaków (około 1 kg ziemniaków po ugotowaniu)

300 g mąki

2 jajka

2 szczypty soli

10 dużych śliwek lub 20 małych

na posypkę:

200 g bułki tartej

1 czubata łyżeczka cynamonu

2 łyżki oleju kokosowego

40 g masła

125 ml cukru brązowego

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Gorące ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, odstawiamy do wystygnięcia.

2. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy mąkę, 2 jajka, 2 szczypty soli i wyrabiamy ciasto. 

3. Blat podsypujemy mąką i formujemy podłużny wałek i dzielimy na 20 równych części.


4. Jeśli mamy duże śliwki to myjemy je i dzielimy na pół pozbywając się pestki

Jeśli mamy małe śliwki to myjemy je lekko nacinamy aby wyjąc pestkę


5. Z każdej części formujemy okrągły placuszek, kładziemy połówkę śliwki, lub całą w zależności jakiej wielkości jest nasza śliwka, posypujemy lekko cukrem i cynamonem, zawijamy tak aby cała śliwka była schowana w cieście. Formujemy okrągłe knedle. 


6. Nastawiamy duży garnek z lekko osoloną wodą. Do gotującej się wody wkładamy knedle, kiedy knedle wypłyną gotujemy jeszcze przez około 4 - 5 minut. 

posypka do knedli:

7. Na patelni rozpuszczamy masło z olejem kokosowym, dodajemy bułkę tartą, cukier brązowy i cynamon całość mieszamy i lekko podsmażamy. 

8. Ugotowane knedle obtaczamy w posypce. 


9. Podajemy gorące. 





Smacznego




Komentarze

  1. Bardzo lubię knedle, u nas w domu robi się je bez posypki, ale Twoje wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak cudownie to wygląda! :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają przepięknie, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tak średnio przepadam za knedlami ale Czesi robią naprawdę dobre więc lubię je jeść u nich

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej ale kusza! Swietnie wygladaja Tak naprawdę prawie zapomniałam ze istnieja Takie pyszności! Musze koniecznie zrobić Dzieki za przypomnienie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...