Przejdź do głównej zawartości

Murzynek

Pyszny  murzynek z migdałowym aromatem i smakiem piernika



Kiedy masz ochotę na coś słodkiego to polecam Murzynka, ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Nawet nie pobrudzisz sobie rączek. :)

Aromat migdałów i smak piernika sprawia, że na pewno nie oprzesz się kolejnemu kawałkowi. 

Pyszności :)





Przepis:
Składniki: (tortownica średnica 23 cm)

350 g mąki (2 szklanki)

200 g masła

300 g cukru brązowego  (1,5 szklanki)

125 ml mleka (0,5 szklanki)

4 czubate łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżeczka aromatu migdałowego

4 żółtka

4 białka

płatki migdałów do dekoracji


Wykonanie:

1. Mleko, cukier, kakao, aromat migdałowy i masło zagotować w rondelku do całkowitego połączenia się składników. 

Odlać około 0,5 szklanki polewy (to będzie nasza polewa)

Polewę czekoladową odstawić do wystygnięcia.

2. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika przesiać do miski dodać żółtka całość wymieszać z ostudzoną polewą czekoladową. 

3. Ubić białka i lekko szpatułką wymieszać z pozostałym ciastem. 


4. Ciasto wylać do tortownicy 

5. Pieczemy około 45 min, do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C. 

6. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, kiedy wystygnie polewamy pozostawioną polewą czekoladową i dekorujemy płatkami migdałów. 




Smacznego

Komentarze

  1. wygląda pysznie,
    uwielbiam wszystkie ciasta z kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak sprawdzony murzynek, pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam juz murzynka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu, prosto, szybko i smacznie. :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...