piątek, 4 listopada 2016

Zapiekanka makaronowa

Zapiekany makaron z dodatkami



Dzień dobry

Weekend nadchodzi wielkimi krokami, a milion pomysłów w mojej głowie sprawia, że chyba cały ten weekend spędzę w kuchni :)

Zapiekanka powstała w bardzo prosty sposób, dlatego, że nie lubię marnować jedzenia, wykorzystałam do zapiekanki makaron ugotowany dzień wcześniej. 

Jeśli zostanie nam makaron z poprzedniego obiadu i dobrze makaron zabezpieczymy możemy spokojnie użyć go następnego dnia. Tak właśnie było w moim przypadku. Chwila zastanowienia się co mogę zrobić, popatrzenie po szafkach i tak powstała skromna zapiekanka, którą zachwycał się mój mąż. :)

Tak więc do dzieła kochani... zapraszam serdecznie :)

Przepis:

Składniki: (dla 2 - 3 osób)

200 - 250 g makaronu penne

puszka fasolki czerwonej

puszka kukurydzy

1 pomidor

250 ml sosu pomidorowego  - tutaj znajdziecie przepis - Sos pomidorowy

sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, bazylia, sól ziołowa papryka słodka, 

200 g startego żółtego sera ( wybierzcie swój ulubiony w moim przypadku było to połączenie mozzarelli z serem cheddar, bo taki miałam  w domu) 

Wykonanie:

1. Jeśli używamy makaronu z poprzedniego dnia, przelewamy go tylko wrzątkiem. 

Jeśli nie, to gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Przygotowujemy sos pomidorowy

2. Pomidor parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. 

3.  Makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy fasolkę czerwoną, kukurydzę, pomidor i dodajemy przygotowany wcześniej sos. 


4. Doprawiamy, ziołami, solą, pieprzem i papryką słodką. 

5. Całość mieszamy, na wierzch posypujemy starty ser, wierzch posypujemy jeszcze delikatnie papryką słodką


6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min lub do czasu aż ser się zarumieni.




Smacznego

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów