Przejdź do głównej zawartości

Makówki

Pyszna śląskie makówki z gotowej masy makowej 



Witajcie kochani po krótkiej przerwie świątecznej. Nie było czasu, aby podzielić się wcześniej przepisami typowo świątecznymi. Jednym właśnie takim przepisem są makówki, które w tym roku gościły u mnie na stole zamiast makowca. 

Szczerze polecam te łakocie. 

Potrawa jest znakomita dlatego, 
będę robić je częściej niż tylko na święta. 

Moje makówki bardzo skromne z małą ilością bakalii, ale oczywiście to ile użyjecie bakalii zależy już tylko od was. Makówki najlepiej zrobić dzień przed spożyciem. 


Przepis:

Składniki:

0,5 l mleka

2 łyżki cukru brązowego

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 łyżki miodu 

1,5 puszki masy makowej z bakaliami

2 garście różnych orzechów: włoskich, laskowych, migdałów 

parę kropel aromatu migdałowego 

orzechy i kokos do dekoracji

1 bagietka

mleko do namaczania

Wykonanie:

1. Mleko mieszamy z cukrami i zagotowujemy, dodajemy miód, masę makową posiekane orzechy i ewentualnie więcej bakalii, dodajemy parę kropel aromatu migdałowego. 


2. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 15 min cały czas mieszając. Masa nie może być zbyt gęsta ani za rzadka. 


3. Bagietkę kroimy na kromki i każdy kawałek maczamy w mleku. 



4. W salaterce układamy kolejno warstwy, namoczone kromki bagietki,część masy, znowu namoczone bagietki, i tak aż do końca, na wierzchu powinna być masa makowa.


5. Ostygnięte makówki dekorujemy orzechami i kokosem. Trzymamy w zimnym miejscu.  





Smacznego





Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016


Komentarze

  1. uwielbiam mak, więc zjadłabym to danie z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na moim stole wigilijnym jest makówka co roku.
    Pochodzę ze Śląska i u nas to dobrze znana potrawa.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...