Przejdź do głównej zawartości

Placuszki marchewkowe z dodatkiem groszku

Smaczne placuszki z marchwi i groszku



Takie placuszki z marchwi robiłam pierwszy raz - bardzo dobre i pożywne. Podane z kwaśną śmietaną idealne... :)

Jeśli mamy robot kuchenny z wkładkami do tarcia warzyw, to placuszki zrobimy w bardzo szybkim tempie. 

Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem

...

Przepis:
Składniki: (na 15 placków)

400 g marchewki

1 puszka groszku 

7 łyżek mąki pszennej

1 jajko

sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, chilli, sól ziołowa, cząber, 

dodatkowo:

olej do smażenia

kwaśna śmietana 

Wykonanie:

1. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach

2. Groszek odcedzamy i miksujemy na gładką masę, dodajemy do marchewki


3. Doprawiamy przyprawami 1 łyżeczkę majeranku, papryki słodkiej i cząbru. 

Sól, sól ziołowa chilli i pieprz do smaku. 

4. Wbijamy 1 jajko, dodajemy 7 łyżek mąki i całość mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli jest za rzadka dodajemy jeszcze troszkę mąki.

5. 1 czubatą łyżkę masy wykładamy na patelnię i spłaszczamy formując tak placek. 

Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor. 

Usmażone placki wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 



6. Placki jemy na ciepło, podane z kwaśną śmietaną. 


Komentarze

  1. wyglądają mega apetycznie i jakie proste w przyrządzeniu! ekstra :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie takie idealnie chrupiące

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...