wtorek, 21 lutego 2017

Makaron kokardki z kapustą kiszoną i pieczarkami

Makaron kokardki z kapustą i pieczarkami


Dzień dobry kochani

Przepraszam za tygodniową nieobecność, jednak miałam małe problemy techniczne, a i w domku dorwało nas choróbsko.

Dużo zaległości, przepisy spisane na kartkach czekają na publikację, a dzisiaj jak na razie podzielę się z wami przepisem na pyszny makaron z kapustą i pieczarkami, hmm w sumie to danie jest tak proste w wykonaniu więc na pewno nikt nie będzie miał problemów z jego wykonaniem. 

A smaki? Jedni lubią z dużą ilością kminku inni wolą bez, u mnie jest wyśrodkowane, a by wszystko idealnie się komponowało. 

Jeśli użyjemy makaronu bez dodatku jajek, danie będzie również wegańskie.

Zapraszam ...



Przepis: (dla 4 osób)

Składniki:

400 g makaronu kokardki

500 g kapusty kiszonej

500 g pieczarek

1 duża cebula

sól, pieprz, majeranek, mielony kminek, chilli, 

2 liście laurowe, 4 ziela angielskie

oliwa z oliwek

dodatkowo olej do smażenia 

Wykonanie:

1. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. 

 Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 

2. Cebulę smażymy do zeszklenia, dodajemy pieczarki i smażymy na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. 


3. Kapustę kiszoną odcedzamy, szatkujemy, zalewamy nie wielką ilością wody, tylko tyle aby lekko zakryć kapustę. Dodajemy listki laurowe, ziela angielskie i odrobinę soli,  gotujemy do miękkości około 20 minut. 

4. Gotową kapustę odcedzamy dodajemy usmażone pieczarki z cebulką.

5.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu, ale tylko al'dente. 



6. Do kapusty z pieczarkami dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy wedle uznania kminkiem, majerankiem, pieprzem, solą i odrobiną chilli. Dodajemy około 1 łyżki oliwy z oliwek. 


7. Całość jeszcze podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając. 






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów