Przejdź do głównej zawartości

Chili sin carne - czyli Chili con carne w wersji bezmięsnej

Chili sin carne



Wreszcie znalazłam czas na podzielenie się z wami kolejnym przepisem. 

Mąż sobie zażyczył chili con carne, a ku mojemu zaskoczeniu zobaczyłam, że wersja wegańska czy też wegetariańska ma swoją własną nazwę Chili sin carne. Zwał jak zwał dla mnie jest to po prostu pyszna potrawka którą ja uwielbiam po prostu z pieczywem. Jeśli i wy lubicie ostrzejsze dania serdecznie polecam. :)



Przepis: (dla 3 osób)

Składniki:

2 puszki pomidorów w puszcze z dodatkiem papryki i chili All'Arrabbiata

2 puszki czerwonej fasoli

150 g kukurydzy

1 szklanka suchego granulatu sojowego

1 czerwona papryka 

1 cebula

3 ząbki czosnku

sól, pieprz, chili, kminek

Wykonanie:

1. W pierwszej kolejności obieramy, myjemy i kroimy w kostkę cebulę, smażymy do czasu zeszklenia.

2. Paprykę myjemy, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę dodajemy do cebuli i dusimy. 

3. Do papryki i cebuli przeciskamy przez praskę czosnek. Mieszamy lekko solimy i dodajemy pieprzu. Kiedy papryka zmięknie, odstawiamy. 

4. Do garnka wlewamy pomidory dodajemy paprykę z cebulą i czosnkiem. Dodajemy odcedzoną czerwoną fasolkę i kukurydzę. 

5. Granulat zalewamy odrobiną wrzątku tak aby napęczniał. Dodajemy do reszty składników. 

6. Całość doprawiamy jeszcze solą, pieprzem, chili i kminkiem. Ilość przypraw jest zależna już od własnych smaków. :)


7. Trzymamy jeszcze na małym ogniu przez jakieś 30 minut aż wszystkie smaki się ze sobą połączą, co jakiś czas mieszając. 

Podajemy z ulubionym pieczywem, ryżem, lub z czym tylko mamy ochotę zjeść taką dobrą potrawkę. Dla złagodzenia smaku możemy sobie polać odrobinę śmietany roślinnej lub zwierzęcej. 




Komentarze

  1. Fajne danko dla tych beszmięsnych, ja już czasami nie mam pomysłu na obiad...:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...