Zabielany barszcz czerwony podany z ziemniakami
Zdecydowanie mogę napisać, że jest to jedna z moich ulubionych zupek. Tak aromatyczna i treściwa z dużą ilością przypraw, hmm a na drugi dzień jeszcze lepsza. Na chłodne dni idealna na rozgrzanie.
Nie wiem jak wy ale ja lubię barszczyk z dużą ilością czosnku, lubczyk też dla mnie obowiązkowy.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem
...
Przepis: (dla 6 osób)
Składniki:
1 korzeń selera
5 średniej wielkości marchwi
3 pietruszki
2 białe części pora
2 kg buraków
4 łyżki suszonej włoszczyzny
6 ząbków czosnku
1 cebula
sok z 1 polowki cytryny
sok z 1 polowki cytryny
3,5 l wody
przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, czosnek niedźwiedzi
dodatkowo : około 1 kg ziemniaków, śmietana roślinna lub zwierzęca do polania na talerzu.
Wykonanie:
1. Seler, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy, seler dzielimy na mniejsze części. Por myjemy. Wkładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy suszoną włoszczyznę około 3 łyżeczki suszonego lubczyku, około 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek. Nastawiamy na minimalnym ogniu na około 1,5 godziny. Po godzinie próbujemy bulionu, jeśli jest za mało wyrazisty dodajemy jeszcze odrobinę soli.
2. Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę smażymy, kiedy lekko się zeszkli dodajemy 4 ząbki czosnku. (dwa pozostałe zostawiamy na później) Podsmażamy.
Uwaga: Podsmażamy tylko lekko, nie doprowadzamy do zmiany koloru, bo wtedy czosnek będzie gorzki.
3. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
4. Po 1,5 godzinie, odcedzamy bulion z warzyw, i dodajemy do wywaru buraki, i podsmażoną cebulę z czosnkiem, dodajemy sok z cytryny. Na lekkim ogniu gotujemy przez około 30 min aż buraczki zmiękną.
(pomysł na to co zrobić z resztą warzyw : kotlety z ugotowanych warzyw )
5. Marchew kroimy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy.
6. Próbujemy zupy, dodajemy jeszcze 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ewentualnie dodajemy jeszcze lubczyku, pieprzu, do smaku i 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego. Na sam koniec dodajemy 1 łyżeczkę majeranku przetartego w dłoniach.
7. W miedzy czasie gotujemy obrane ziemniaki i ugniatamy. Podajemy razem z barszczykiem.
8. Śmietanę zawsze wlewam dopiero bezpośrednio do talerza z zupą. około 1 łyżki.
Smacznego
Ile litrów zupy wychodzi z takiej ilości produktów?
OdpowiedzUsuńHej, w przepisie jest napisane, że użyłam 3,5 litra wody. W takim razie, podczas gotowania co nie co wyparuje, ale w dalszym ciągu zostaje ponad 3 litry zupy. Pozdrawiam
UsuńJedna z moich ulubionych zup, świetny przepis :)
OdpowiedzUsuń