Zielone szparagi -
wszystko co powinieneś o nich wiedzieć
Znakomite warzywa, które mają niską zawartość tłuszczu i sodu, są idealną potrawą dla osób dbających o wagę.
Szparagi są pełne składników odżywczych, które między innymi mogą zapobiec chorobom serca, nowotworom i niektórym wadom wrodzonym.
Szparagi zawierają błonnik, glutation, który jest przeciwutleniaczem i ma zdolność zwalczania czynników rakotwórczych, chroni również komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.
Szparagi zawierają również kwas foliowy, rutynę - kolejny przeciwutleniacz który współdziała z witaminą C, utrzymując we właściwej kondycji nasze naczynia krwionośne.
Saponiny zawarte w szparagach mogą zapobiegać chorobom serca.
Witamina B6 stymuluje nasz układ odpornościowy, niezbędna do produkcji przeciwciał.
Jak wybrać świeże szparagi?
Zwracamy uwagę na główkę szparaga, powinna być ona zamknięta.
Końcówki szparagów nie mogę być suche, tylko wilgotne.
Jak gotować szparagi?
Szparagi wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru.
Na dwa litry wody dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru.
Zielonych szparagów nie musimy obierać. Myjemy i odłamujemy tylko twardą końcówkę szparaga lub odcinamy nożem. Jest to około 1/3 części szparaga. Im szparagi młodsze, tym końcówka powinna być krótsza.
Szparagi najlepiej gotować w odpowiednim do tego wysokim garnku, na stojąco, wtedy związujemy szparagi niteczką i gotujemy w takiej ilości wody aby czubki szparagów nie były zanurzone.
Jeśli nie posiadamy wysokiego garnka gotujemy szparagi normalnie na leżąco, bez przykrycia.
Czas gotowania szparagów to od 7 - 10 minut. Widelcem możemy sprawdzić miękkość szparaga.
Szparagi możemy podać np z sosem holenderskim lub koperkowym.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów