Przejdź do głównej zawartości

Jak przygotować zielone szparagi

Zielone szparagi - 

wszystko co powinieneś o nich wiedzieć 






Znakomite warzywa, które mają niską zawartość tłuszczu i sodu, są idealną potrawą dla osób dbających o wagę. 

Szparagi są pełne składników odżywczych, które między innymi mogą zapobiec chorobom serca, nowotworom i niektórym wadom wrodzonym. 

Szparagi zawierają błonnik, glutation, który jest przeciwutleniaczem i ma zdolność zwalczania czynników rakotwórczych, chroni również komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. 

Szparagi zawierają również kwas foliowy, rutynę - kolejny przeciwutleniacz który współdziała z witaminą C, utrzymując we właściwej kondycji nasze naczynia krwionośne. 

Saponiny zawarte w szparagach mogą zapobiegać chorobom serca. 

Witamina B6 stymuluje nasz układ odpornościowy, niezbędna do produkcji przeciwciał. 


Jak wybrać świeże szparagi?


Zwracamy uwagę na główkę szparaga, powinna być ona zamknięta. 
Końcówki szparagów nie mogę być suche, tylko wilgotne. 

Jak gotować szparagi?

Szparagi wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem soli i cukru. 
Na dwa litry wody dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru. 

Zielonych szparagów nie musimy obierać. Myjemy i  odłamujemy tylko twardą końcówkę szparaga lub odcinamy nożem. Jest to około 1/3 części szparaga. Im szparagi młodsze, tym końcówka powinna być krótsza. 

Szparagi najlepiej gotować w odpowiednim do tego wysokim garnku, na stojąco, wtedy związujemy szparagi niteczką i gotujemy w takiej ilości wody aby czubki szparagów nie były zanurzone.

Jeśli nie posiadamy wysokiego garnka gotujemy szparagi normalnie na leżąco, bez przykrycia. 

Czas gotowania szparagów to od 7 - 10 minut. Widelcem możemy sprawdzić miękkość szparaga. 

Szparagi możemy podać np z sosem holenderskim lub koperkowym. 


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...