Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym
Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.
...
Przepis:
Składniki:
składniki na kluski:
2 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
sól
dokładny przepis na kluski śląskie znajdziecie tutaj : - Kluski śląskie
składniki na roladę śląską (4 sztuki)
opakowanie kotletów sojowych al'a schabowych (100 g)
1 litr wody, 1 kostka warzywna, 1 kostka grzybowa
3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu
szczypta: cząbru, majeranku, oregano, rozmarynu, koperku suszonego, lubczyku, papryki słodkiej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 ogórki kiszone, 1 mała cebulka, 4 plasterki wędliny sojowej o smaku salami (polsoja), 3 łyżki musztardy ( ja użyłam sarepskiej)
sól, sól ziołowa, pieprz, papryka słodka, przyprawa maggi
olej czosnkowy
folia spożywcza
składniki na sos:
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
bulion warzywny ( ja użyłam bulion w którym gotowałam kotlety sojowe)
sól, pieprz
składniki na modrą kapustę
1 mała główka czerwonej kapusty
sól, pieprz, 2 ziela angielskie, 3 listki laurowe, 1 łyżeczka cukru
1 - 2 łyżeczek octu
Wykonanie:
1. Kluski śląskie robimy zgodnie z przepisem
Rolada śląska
2. Przygotowujemy wywar w którym będziemy gotować kotlety. Do 1 litra wody dodać 1 kostka warzywna,1 kostka grzybowa, 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziela angielskiego, 4 ziarenka pieprzu, szczyptę: cząbru, majeranku, oregano, rozmarynu, koperku suszonego, lubczyku, papryki słodkiej.
Kiedy wywar się zagotuje wrzucamy kotlety i na lekkim ogniu gotujemy przez 7 min.
3. Odcedzamy kotlety nie wylewając wywaru, to będzie nasza baza na sos.
4. Kotlety sojowe miksujemy dodając 2 szczypty soli, pieprzu i parę kropel maggi. Do zmiksowanych kotletów dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, całość mieszamy.
5. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, cebulkę w piórka, szynkę sojową w kostkę, dodajemy 3 łyżki musztardy i całość mieszamy.
6. Przygotowana masę z kotletów sojowych dzielimy na równe 4 części.
Na desce rozkładamy kawałek foli spożywczej i rozpłaszczamy po 1 części masy sojowej. Po środku wykładamy farsz. Zawijamy pomagając sobie folią spożywczą, najpierw do środka z lewej strony, potem z drugiej na końcu jeszcze boki lekko do środka.
7 Tak przygotowane roladki wykładamy do naczynia wysmarowanego oliwą. Roladki posypujemy lekko solą ziołową, pieprzem i papryką słodką i polewamy lekko olejem czosnkowym.
8. Wstawiamy do piekarnika 190 stopni na 30 min. Wyjmujemy kiedy góra będzie spieczona.
Sos al'a pieczeniowy
1. 2 cebule kroimy w piórka, czosnek w plasterki, najpierw lekko poddusić, podlewając odrobiną wody oraz doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, kiedy woda wyparuje, dodajemy oleju i smażymy na złoty kolor.
2. Cebulę i czosnek miksujemy, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy.
3. Wywar z kotletów zagotowujemy.
4. Przecier mieszamy z oliwą i łyżeczką cukru i lekko podsmażamy na patelni.
5. Do gotującego się wywaru dodajemy zmiksowaną cebulę z czosnkiem ciągle mieszając, dodajemy przecier pomidorowy z patelni. Całość gotujemy. Na koniec miksujemy.
6. Ewentualnie można jeszcze doprawić, u mnie nie było takiej potrzeby.
Kapusta modra
1. Kapustę poszatkować. Umieścić w garnku, dodać ziela angielskie i listki laurowe, lekko posolić, zalać wodą.
2. Gotować kapustę do miękkości, ok. 30 minut, następnie odcedzić.
Doprawić solą pieprzem, łyżeczką cukru i 1 - 2 łyżeczkami octu.
Pyszny obiadek gotowy.
Smacznego
jaki cudny obiad! musze wyprobować tę roladę :)
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam
UsuńWygląda bardzo apetycznie))
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńmam nadzieje, że w przyszłym tygodniu uda mi się robić tą roladę!!!! ekstra przepis :D <3
OdpowiedzUsuńserdecznie polecam.
UsuńCzy bez kostki grzybowej sos i rolada będą dobre? Chcę zrobić, ale nie mam właśnie tego składnika ��
OdpowiedzUsuńTak, można bez kostki grzybowej, kostka grzybowa nadała jedynie aromatu grzybów. Myślę, że można użyć 2 kostki warzywne, bądź tylko jedną a porostu użyć więcej soli.
UsuńKurła, nic nie wyszło. .. zmarnowane 2g ☹️
OdpowiedzUsuń