Zapiekany makaron z dodatkami
Dzień dobry
Weekend nadchodzi wielkimi krokami, a milion pomysłów w mojej głowie sprawia, że chyba cały ten weekend spędzę w kuchni :)
Zapiekanka powstała w bardzo prosty sposób, dlatego, że nie lubię marnować jedzenia, wykorzystałam do zapiekanki makaron ugotowany dzień wcześniej.
Jeśli zostanie nam makaron z poprzedniego obiadu i dobrze makaron zabezpieczymy możemy spokojnie użyć go następnego dnia. Tak właśnie było w moim przypadku. Chwila zastanowienia się co mogę zrobić, popatrzenie po szafkach i tak powstała skromna zapiekanka, którą zachwycał się mój mąż. :)
Tak więc do dzieła kochani... zapraszam serdecznie :)
Składniki: (dla 2 - 3 osób)
200 - 250 g makaronu penne
puszka fasolki czerwonej
puszka kukurydzy
1 pomidor
250 ml sosu pomidorowego - tutaj znajdziecie przepis - Sos pomidorowy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, bazylia, sól ziołowa papryka słodka,
200 g startego żółtego sera ( wybierzcie swój ulubiony w moim przypadku było to połączenie mozzarelli z serem cheddar, bo taki miałam w domu)
Wykonanie:
1. Jeśli używamy makaronu z poprzedniego dnia, przelewamy go tylko wrzątkiem.
Jeśli nie, to gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Przygotowujemy sos pomidorowy
2. Pomidor parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
3. Makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy fasolkę czerwoną, kukurydzę, pomidor i dodajemy przygotowany wcześniej sos.
4. Doprawiamy, ziołami, solą, pieprzem i papryką słodką.
5. Całość mieszamy, na wierzch posypujemy starty ser, wierzch posypujemy jeszcze delikatnie papryką słodką
6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min lub do czasu aż ser się zarumieni.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów