Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka makaronowa

Zapiekany makaron z dodatkami



Dzień dobry

Weekend nadchodzi wielkimi krokami, a milion pomysłów w mojej głowie sprawia, że chyba cały ten weekend spędzę w kuchni :)

Zapiekanka powstała w bardzo prosty sposób, dlatego, że nie lubię marnować jedzenia, wykorzystałam do zapiekanki makaron ugotowany dzień wcześniej. 

Jeśli zostanie nam makaron z poprzedniego obiadu i dobrze makaron zabezpieczymy możemy spokojnie użyć go następnego dnia. Tak właśnie było w moim przypadku. Chwila zastanowienia się co mogę zrobić, popatrzenie po szafkach i tak powstała skromna zapiekanka, którą zachwycał się mój mąż. :)

Tak więc do dzieła kochani... zapraszam serdecznie :)

Przepis:

Składniki: (dla 2 - 3 osób)

200 - 250 g makaronu penne

puszka fasolki czerwonej

puszka kukurydzy

1 pomidor

250 ml sosu pomidorowego  - tutaj znajdziecie przepis - Sos pomidorowy

sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek, oregano, bazylia, sól ziołowa papryka słodka, 

200 g startego żółtego sera ( wybierzcie swój ulubiony w moim przypadku było to połączenie mozzarelli z serem cheddar, bo taki miałam  w domu) 

Wykonanie:

1. Jeśli używamy makaronu z poprzedniego dnia, przelewamy go tylko wrzątkiem. 

Jeśli nie, to gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Przygotowujemy sos pomidorowy

2. Pomidor parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. 

3.  Makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy fasolkę czerwoną, kukurydzę, pomidor i dodajemy przygotowany wcześniej sos. 


4. Doprawiamy, ziołami, solą, pieprzem i papryką słodką. 

5. Całość mieszamy, na wierzch posypujemy starty ser, wierzch posypujemy jeszcze delikatnie papryką słodką


6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min lub do czasu aż ser się zarumieni.




Smacznego

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...