Chleb orkiszowy ze słonecznikiem
Dzień dobry
Domowy, zdrowy, pyszny chlebek. Moim zdaniem nie ma nic lepszego niż domowy wypiek chleba, a wy jak myślicie?
Domowe pieczywo jest na pewno zdrowsze i smaczniejsze, niż to sprzedawane w sklepach, a mi bardzo zależy, żeby dbać o swoich najbliższych.
Podczas przygotowania ciasta na chleb, odczuwam wielką radość, dbając o każdy detal, aby podać na stół wszystko co najlepsze.
Uwielbiam zapach, który roznosi się po domu podczas pieczenia chleba. Czuję ciepło rodzinnego ogniska domowego, a uśmiech na twarzy męża kiedy zajada każdą kolejną kromkę jest najpiękniejszą nagrodą.
Zachęcam każdego do własnych wypieków, to na prawdę nie jest trudne - a zapewniam was że przyniesie wam to wiele radości.
W moim chlebku użyłam mąki orkiszowej, dlaczego? Uważam, że mąka orkiszowa jest bardzo zdrowa i ma na prawdę wiele właściwości zdrowotnych.
Chleb orkiszowy jest źródłem białka, witaminy A, D i E, cynku, miedzi, selenu, żelaza, wapnia.
Już nie długo osobny post o mące orkiszowej.
Kochani zapraszam was również do skorzystania z promocji w sklepie Dajar na produkty marki #Ambition.
Wystarczy, że podacie hasło ZDROWE - GOTOWANIE
a otrzymacie aż 10% zniżki.
Przepis:
Składniki:
500 g mąki orkiszowej
400 ml wody
7 g suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 czubata łyżeczka soli
pół szklanki słonecznika
odrobina słonecznika i mąki pszennej do posypania
Wykonanie:
1. Drożdże zasypać łyżeczką cukru i odrobiną wody. Wymieszać i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.
2. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż się zarumieni.
3. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól, przygotowany wcześniej zaczyn, prażony słonecznik i podlewamy wodą wyrabiając ciasto. Możemy zrobić to ręcznie lub użyć do tego maszyny. Ciasto powinno być gęste.
4. Kiedy wszystkie składniki połączą się ze sobą Wykładamy je do foremki keksowej. Zwilżoną łyżką wyrównujemy górę.
5. Przekrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
6. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C.
7. Wyrośnięte ciasto posypujemy słonecznikiem i delikatnie mąką pszenną, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 1 godzinę.
Pyszny i zdrowy chleb gotowy.
Smacznego
To prawda, kupny chleb może być „napakowany” dodatkami, ale i tak nigdy nie przebije tego własnoręcznie wypiekanego. Domowy chlebek to gwarancja braku polepszaczy, konserwantów i barwników, za to całe mnóstwo prawdziwego smaku i piękny zapach w gratisie. No i również zachęcam do wypróbowania mąki orkiszowej jako zamiennika zwykłej pszennej. Mąka z pszenicy orkisz jest znacznie zdrowsza, coraz łatwiej dostępna i ma szerokie zastosowanie – można jej używać do ciast, chleba, makaronów czy naleśników. PS: Chlebek pięknie wyrósł, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za komentarz. Jak raz upieczemy domowy chlebek, nie będziemy mogli przestać piec kolejnych.
Usuń