Pyszne placuszki ziemniaczane
Za pewne często zostają wam ziemniaki z poprzedniego obiadku, jednym z pomysłów na wykorzystanie ich, są pyszne placuszki, można je zrobić na słodko jak także na słono, ja tym razem zrobiłam na słono. Mam nadzieję, że przepis wam się spodoba.
Przepis:
Składniki: (20 placuszków)
500 g ugotowanych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
sól, pieprz, czerwona papryka słodka, tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn
Wykonanie:
1. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę.
2. Dodać roztrzepane jajko, mąkę ziemniaczaną mąkę pszenną oraz po około 1 łyżeczce każdej z przypraw.
3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
4. W ręku formować małą kulkę, po czym ją rozpłaszczyć.
5. Placuszki kłaść na rozgrzany olej i na małym ogniu smażyć z obu stron na złoty kolor.
6. Podawać z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem w moim przypadku było to sos chrzanowy - przepis znajdziecie
tutaj: Sos chrzanowy
Smacznego
wyglądają przepysznie, od razu nabrałam ochoty na jedzenie ;)
OdpowiedzUsuń:) Na śniadanko polecam w wersji na słodko, do ziemniaków wystarczy dodać troszkę cukru pudru. Jak mamy już ugotowane ziemniaki, dalszy proces przygotowania idzie bardzo szybko.
UsuńPozdrawiam
Pyszne! Jeszcze takich nie jadłam. Myślę że to świetny pomysł, kiedy zostaje nam za dużo ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia :) Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jest. Pamiętam jak moja babcia często je robiła a ja się nimi zajadałam po prostu uwielbiam. :)
Usuń