Ryż kalafiorowy z warzywami
Ostatnio troszkę pokombinowałam w kuchni i efektem oraz smakiem byłam bardzo zadowolona. Pożywna warzywna potrawka z kalafiorowym ryżem. Na prawdę musicie spróbować. Szczególnie dla miłośników duszonych warzyw.
Na to danie przygotujcie sobie głęboką patelnię lub wok.
...
Składniki: (dla 3 osób)
0,5 główki kalafiora lub 1 mały kalafior
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 papryka zielona
2 pomidory obrany ze skórki
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
1 cebulka czerwona
sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól ziołowa,
Wykonanie:
1. Przygotujcie wszystkie warzywa.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.
Cebulkę obieramy, myjemy i drobno siekamy.
Wszystkie papryki myjemy wydrążamy środek nasienny i kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
czosnek wyciskamy przez praskę, a pomidorki kroimy w kosteczkę.
Kalafior myjemy dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do miksera i miksujemy na konsystencjię ryżu lub kaszy.
2. Cebulkę smażymy na małej ilości tłuszczu kiedy się lekko zeszkli dodajemy pieczarki, lekko solimy i dodajemy pieprzu
3. Kiedy pieczarki zmiękną i będą złociste dodajemy papryki i marchewkę ponownie lekko solimy dodajemy pieprzu i po szczypcie z każdych przypraw. Możemy lekko podlać warzywa wodą.
4. Dusimy pod przykryciem. Kiedy warzywa zmiękną dodajemy czosnek, pomidorka i zmiksowany kalafior, całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez około 5 min co jakiś czas mieszając. Ewentualnie doprawiamy jeszcze ziołami i solą.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów