Pyszny murzynek z migdałowym aromatem i smakiem piernika
Kiedy masz ochotę na coś słodkiego to polecam Murzynka, ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Nawet nie pobrudzisz sobie rączek. :)
Aromat migdałów i smak piernika sprawia, że na pewno nie oprzesz się kolejnemu kawałkowi.
Pyszności :)
Składniki: (tortownica średnica 23 cm)
350 g mąki (2 szklanki)
200 g masła
300 g cukru brązowego (1,5 szklanki)
125 ml mleka (0,5 szklanki)
4 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka aromatu migdałowego
4 żółtka
4 białka
płatki migdałów do dekoracji
Wykonanie:
1. Mleko, cukier, kakao, aromat migdałowy i masło zagotować w rondelku do całkowitego połączenia się składników.
Odlać około 0,5 szklanki polewy (to będzie nasza polewa)
Polewę czekoladową odstawić do wystygnięcia.
2. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika przesiać do miski dodać żółtka całość wymieszać z ostudzoną polewą czekoladową.
3. Ubić białka i lekko szpatułką wymieszać z pozostałym ciastem.
4. Ciasto wylać do tortownicy
5. Pieczemy około 45 min, do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni C.
6. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, kiedy wystygnie polewamy pozostawioną polewą czekoladową i dekorujemy płatkami migdałów.
Smacznego
wygląda pysznie,
OdpowiedzUsuńuwielbiam wszystkie ciasta z kakao :)
Nie ma to jak sprawdzony murzynek, pyszności :D
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam juz murzynka
OdpowiedzUsuńto zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu, prosto, szybko i smacznie. :)
Usuń