Przejdź do głównej zawartości

Wegańskie placuszki z ugotowanych ziemniaków na słodko

Wyśmienite placuszki z ugotowanych ziemniaków na słodko z nutą cynamonu i wanilii



Dzisiejsza moja propozycja jest po to, aby nic nam się w kuchni nie zmarnowało. Kto powiedział, że z ziemniaków z obiadu, nie może powstać pyszny deser czy też podwieczorek? 

Dzieciom na pewno posmakują :)

Ostatnio placuszki robiłam na słono, przepis znajdziecie tutaj Placuszki z ugotowanych ziemniaków

Dzisiaj w wersji na słodko. Z obiadku zostało mi równo 310 g ziemniaków, z których powstało aż 25 pysznych placuszków, plus 1 taki malutki z reszty ciasta. :) 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszną przekąskę. :)


Przepis:

Składniki: (25 sztuk)

na ciasto:

310 g ugotowanych ziemniaków

1 łyżka oleju kokosowego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

100 g mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

dodatkowo:

olej do smażenia

ulubiony dżem 

cukier puder do posypania



Wykonanie:

1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, jeśli używamy świeżo ugotowanych ziemniaków, przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia.

2. Łączymy wszystkie składniki razem z ziemniakami, i wyrabiamy ciasto. 


3. Rozwałkowujemy ciasto o grubości około 5mm i szklanką wycinamy krążki. 


4. Smażymy placuszki na oleju  z obu stron na złoty kolor.


5. Podajemy z ulubionym dżemem lub cukrem pudrem. U mnie był dżem jagodowy. :)

Smacznego




Komentarze

  1. Ooo jakie fajny pomysł i nic sie nie zmarnuje :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, ja nie lubię jak coś u mnie się marnuje, dlatego wykorzystuje wszystko do samego końca. :)

      Usuń
  2. Co za wspaniały pomysł:-) Bardzo podoba mi się Twój przepis, aż kusi, aby zrobić :-) :-) Ciepło pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję, i zapraszam do wykonania tych placuszków. :)

      Usuń
  3. Też zawsze kombinuję w kuchni, zeby nie marnować jedzenia. Ostatnio robiłam słone placuszki z reszty ziemniaków. Ale słodką wersję też chętnie przetestuję! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...