Wyśmienite placuszki z ugotowanych ziemniaków na słodko z nutą cynamonu i wanilii
Dzisiejsza moja propozycja jest po to, aby nic nam się w kuchni nie zmarnowało. Kto powiedział, że z ziemniaków z obiadu, nie może powstać pyszny deser czy też podwieczorek?
Dzieciom na pewno posmakują :)
Ostatnio placuszki robiłam na słono, przepis znajdziecie tutaj Placuszki z ugotowanych ziemniaków.
Dzisiaj w wersji na słodko. Z obiadku zostało mi równo 310 g ziemniaków, z których powstało aż 25 pysznych placuszków, plus 1 taki malutki z reszty ciasta. :)
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszną przekąskę. :)
Przepis:
Składniki: (25 sztuk)
na ciasto:
310 g ugotowanych ziemniaków
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
dodatkowo:
olej do smażenia
ulubiony dżem
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, jeśli używamy świeżo ugotowanych ziemniaków, przepuszczamy przez praskę i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Łączymy wszystkie składniki razem z ziemniakami, i wyrabiamy ciasto.
3. Rozwałkowujemy ciasto o grubości około 5mm i szklanką wycinamy krążki.
4. Smażymy placuszki na oleju z obu stron na złoty kolor.
5. Podajemy z ulubionym dżemem lub cukrem pudrem. U mnie był dżem jagodowy. :)
Smacznego
Ooo jakie fajny pomysł i nic sie nie zmarnuje :D
OdpowiedzUsuńdokładnie, ja nie lubię jak coś u mnie się marnuje, dlatego wykorzystuje wszystko do samego końca. :)
UsuńCo za wspaniały pomysł:-) Bardzo podoba mi się Twój przepis, aż kusi, aby zrobić :-) :-) Ciepło pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję, i zapraszam do wykonania tych placuszków. :)
UsuńTeż zawsze kombinuję w kuchni, zeby nie marnować jedzenia. Ostatnio robiłam słone placuszki z reszty ziemniaków. Ale słodką wersję też chętnie przetestuję! :)
OdpowiedzUsuń