Smaczne kotlety z selera
Dzisiaj mam dla was propozycję na bardzo dobre kotlety z selera. Idealny dodatek do posiłku. Kotlety z wyrazistym smakiem. Wystarczy seler, parę przypraw a efekt na prawdę bardzo dobry.
...
Składniki:
1 seler
2 listki laurowe, 3 ziela angielskie, 0,5 łyżeczki soli
woda
olej do smażenia
kolory pieprz, sól
do obtaczania:
bułka tarta
mąka
panierka wegańska:
2 łyżki mąki
pół szklanki wody z gotowania selera
1,5 łyżeczki przyprawy do ryb (w mojej był taki miks przypraw: sól, czosnek, bazylia, gorczyca biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn)
2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej
(konsystencja panierki powinna być gęsta)
panierka wegetariańska:
2 jajka
1,5 łyżeczki przyprawy do ryb (w mojej był taki miks przypraw: sól, czosnek, bazylia, gorczyca biała, cukier, imbir, tymianek, natka pietruszki, rozmaryn)
2 szczypty soli i pieprzu, 1 łyżeczka papryki słodkiej
Wykonanie:
1. Seler obrać, umyć, pokroić na plasterki o grubości około 1 cm.
Plasterki przekroić na pół.
2. Przygotowany seler gotować w wodzie z 0,5 łyżeczką soli, 2 listkami laurowymi i 3 ziarenkami angielskimi.
Od zagotowania się wody, gotujemy seler około 6 min. Tak aby seler był al'dente.
3. Wykładamy kawałki selera na deskę każdy plasterek oprószamy solą i kolorowym pieprzem.
4. Przygotowujemy panierkę wegańską lub wegetariańską łącząc ze sobą wszystkie składniki.
5. Wystudzone kawałki selera obtaczamy najpierw w mące potem w wybranej panierce na koniec w bułce tartej.
6. Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Pyszne i aromatyczne kotleciki gotowe.
Ooo jaki fajny przepis, na pewno go wykorzystam
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńWyglada dobrze;)😁
OdpowiedzUsuńdziękuję. :)
UsuńWygląda apetycznie,muszę spróbować zrobić.Bardzo lubię seler ale kotletów z niego jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam smakują obłędnie.
UsuńA jak smakowicie wyglądają, pycha! :D
OdpowiedzUsuńbARDZO SMACZNE POLECAM:)
OdpowiedzUsuń