Pyszne ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady z dodatkiem soczystej gruszki
Po weekendowej przerwie mam dla was pyszną propozycję na smakowite ciasto z kawałkami czekolady dzisiaj z dodatkiem gruszki, gdyż po prostu miałam je w domu, ale myślę, że i inne owoce będą się idealnie komponować z tym ciastem.
Ciasto jest tak pyszne, że u mnie zniknął w bardzo szybkim tempie. Zapach roznoszący się po domu był przepiękny...
Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem
...
Przepis:
Składniki: (tortownica średnica 23 cm)
miarka : szklanka 250 ml
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka aromatu migdałowego
2 gruszki
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g )
cukier puder do posypania
masło, bułka tarta - do posmarowania tortownicy
1 szklanka cukru
250 g masła w temperaturze pokojowej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka aromatu migdałowego
2 gruszki
1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g )
cukier puder do posypania
masło, bułka tarta - do posmarowania tortownicy
Wykonanie:
1. Gruszki myjemy, obieramy kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i lekko nacinamy.
2. Masło ucieramy razem z cukrem
3. Dodajemy kolejno jajka cały czas miksując, dodajemy aromat migdałowy
4. Mąkę z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, imbirem i cynamonem, przesiewamy, dodajemy do ciasta cały czas miksując.
5. Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do ciasta mieszając delikatnie łyżką.
6. Tortownice smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
7. Do tortownicy wylewamy ciasto na wierzch wykładamy gruszki.
8. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 40 - 50 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
Smacznego
Już sobie wyobrażam czekolada plus gruszki, pycha
OdpowiedzUsuńMusiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńgdyby nie to, że mam dwie lewe ręce do pieczenia - to ciasto królowałoby w mojej kuchni jutro :D
OdpowiedzUsuńEkstra!
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto upiekłam na swieta��Rodzina była zachwycona��
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. :)
OdpowiedzUsuń