Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi
Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.
Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.
Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)
Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)
Przepis:
Składniki: na 100 pierogów
900 g mąki pszennej
190 g masła
550 ml mleka
sól wedle uznania
Wykonanie:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dolewamy mleka i całość zagotowujemy.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy soli i lekko ostudzonego masła z mlekiem ( ale wciąż gorącego), żeby sobie nie poparzyć rączek.
3. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy ciasto.
4. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.
5. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na około 3 mm i zaczynamy robić nasze pierożki z ulubionym farszem.
Bardzo pomocny przepis, zwłaszcza teraz gdy zbliżają się Święta :)
OdpowiedzUsuńRozumiem, że do uszek też się nadaje ? :-)
OdpowiedzUsuńUszek jeszcze nie robiłam, ale parę osób mi pisało, że uszka też robią według tego przepisu.
UsuńUszka także wychodzą z tego przepisu, robiłam na święta.
UsuńSuper. 👌
UsuńJuż robiłam z tego przepisu,wyszły PYSZNE,rewelka! Zgubiłam TEN przepis ale znalazłam, brawo JA 😉.Tylko ten jest zmodyfikowany! Nie ma ilości soli,a ja nie pamiętam ile to było,proszę o przypomnienie.Tym razem przepis zapisałam w notesie, nie zgubię.Pozdrawiam i polecam przepis.Ps.wyrabialam ciasto w mikserze planetarnym :)
UsuńDziękuję Ci za ten komentarz. Wcześniej było 4 łyżeczki, ale dużo ludzi pisało że za dużo soli, więc przepis zmieniłam. Sól soli nie równa. 😉
UsuńCzy jajka nie trzeba
OdpowiedzUsuńabsolutnie nie dodajemy jajka. :)
UsuńZawsze dawalam ciepla wode i smietane ale musze wyprobowac ten przepis☺
Usuńpolecam :)
Usuńprogi z tego ciasta można mrozić?😊
OdpowiedzUsuńtak, można.
UsuńMożna mrozić surowe?
Usuńmożna mrozić również surowe, i zamrożone wrzucać do gotującej się wody. Surowe pierogi najpierw układamy na tacy i tak mrozimy, a kiedy się zamrożą przekładamy do woreczków.
UsuńWitam a ma pani przepis na ciasto na knedle ze śliwkami
UsuńTak, przepis na knedle jest również na blogu.
Usuńhttps://kuchniavegetarianki.blogspot.com/2016/11/knedle-ze-sliwkami.html
Czy pierogi z tego ciasta można piec w piekarniku ? Jeśli tak to w jakiej temperaturze i ile czasu ?
OdpowiedzUsuńPytasz o ugotowane pierogi i potem wkładane do piekarnika, czy o surowe ?
Usuńugotowane pierogi możemy piec w temperaturze 180 stopni, przez około 15 min, (do czasu zarumienia)
UsuńPytałam o surowe.
UsuńNie piekłam w piekarniku surowych, jedynie sprawdziłam jak zachowa się surowe ciasto na suchej patelni, ładnie się podpiekło.
UsuńAż 4 łyżeczki soli? Nigdy nie solę ciasta na pierogi tylko wodę, więc taka ilość mnie przeraziła.
OdpowiedzUsuńtyle dałam ale ciasto i tak słone takie nie było.
UsuńMasz racje. Ja tez do tego przepisu nie daje soli. Tego masła też strasznie dużo.
UsuńRobię tak: 1kg.mąki,1 litr mleka i 1/4 kostki masła. Mleko zagotowujemy z masłem i gorące wlewamy do mąki. Najpierw mieszam drewnianą łyżką a później zagniatam ciasto rękoma-gorące. Jak ostygnie rozwałkowujemy na pierogi.
Robię z tego przepisu od lat. Polecam
No nie wiem, nikt się nie skarżył, że pierogi są za słone, jeszcze specjalnie teraz się zapytałam męża. :) Ty Marzenko dodałaś więcej mleka a ja mniej mleka ale więcej masła. :) Tyle ile kuchareczek tyle przepisów. Ważne, że pierogi są smaczne. :) Pozdrawiam
UsuńPierożki i uszka z tego ciasta ...rewelacja.Już wszystko się mrozi na świeta��Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę. :)
UsuńWarto spróbować. Dotąd robiłam z oliwą i gorącą wodą.
OdpowiedzUsuńZ 1 kg mąki odsypuję 1 szklankę , mąkę wsypuję do miski robię dołek w mące i wlewam dość ciepłe mleko z 100 gr masła 82% roztopione , dodaję 1 żółtko 1 łyżeczkę soli i wyrabiam ciasto .Ciasto musi być bardzo plastyczne . Zostawiamy ciasto przykryte ściereczką . I po godzinie ,dzielimy na 6 części i rozwałkujemy podsypując mąką , wykrawamy kółka i lepimy pierogi. SMACZNEGO !!!!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie robiłam pierogów, ale może w końcu czas spróbować. Świetny przepis. :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na pierogi super.Zaden mi się nie rozwalił podczas gotowania co mi się często zdarzało.Polecam wypróbować jest rewelacyjny.😉
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę :)
UsuńPytanko? Z jakiej mąki robi Pani -robicie Panie ciasto??? Typ, rodzaj
OdpowiedzUsuńUżywałam najzwyklejszej mąki pszennej, nie wiem jaki typ bo nie pisze na opakowaniu. :) Ale wiem, że nie którzy używali mąki włoskiej.
UsuńDziękuję za wyczerpujacą odpowiedz.......
UsuńSuper!!! Właśnie takiego przepisu szukałam, ponieważ mój wnuczek nie toleruje jajek. Ciasto pulchne, mięciutkie, można wałkować nawet bez podsypywania mąką, świetnie się skleja. Z tego przepisu wyszło mi ok. 170 uszek. Od tej pory, będzie to moje ulubione ciasto pierogowe. DZIĘKUJĘ :)
UsuńTo teraz prosimy o przepis na farsz z kapusty o grzybów
OdpowiedzUsuń:) jak tylko będę robić na pewno dam przepis. :)
UsuńSuper przepis już sprawdziłam .Bez obaw można tak robić jak jest podany i super się klei ciasto na pierogi czy uszka ,można wałkować bez podsypki mąką .... dziękuję za przepis....
OdpowiedzUsuńwypróbuję
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony przepis na ciasto zarówno do pierogów jak i do uszek. Korzystam z niego już dwa lata i nie zamierzam tego zmieniać. Mniam mniam
OdpowiedzUsuńCzy zamiast masła można dodać margarynę?
OdpowiedzUsuńWitam, cieżko mi powiedzieć, dlatego ze na maragrynie nie robilam, mysle ze zdecydowanie powinno byc jej wtedy mniej.
UsuńWspaniale ciasto z tego przepisu. W dotyku podobne do drozdzowego, lekkie i puszyste. Pierogi zjedzone :) Polecam
OdpowiedzUsuńCiesz się bardzo ze pierożki były dobre. ☺ pozdrawiam serdecznie.
UsuńWspaniały przepis!!! Doskonale ciasto wychodzi!!!
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo dobre!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 😄👍
OdpowiedzUsuńCiasto jest super. Dałam mleko i wodę. Wymieszałam pół na pół. Mąkę zawasze używałam typ 500 ale tym razem miałam otwartą typ 00 ciasto wyszło rewelacyjne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 😁👍
OdpowiedzUsuńPróbowałam. Super ciasta, a że wyszło dużo... to część surowego ciasta zamroziłam.
OdpowiedzUsuńRozmrażam etapami, najpierw przekładam do chłodziarki (wieczorem), dopiero potem dochodzi do siebie w temperaturze pokojowej. Czas "rozmrażania" oczywiście uzależniony jest od ilości ciasta :)
Super. Cieszę się że ciasto wyszło dobre.
UsuńMoje drugie w życiu pierogi, a pierwsze z tego przepisu. Ciasto rewelacyjnie - mięciutkie, nie klei się, nie rozwala podczas gotowania i pyszne w smaku. Z połowy porcji wyszło mi 75 pierogów. Polecam!
OdpowiedzUsuń