Przejdź do głównej zawartości

Zaczarowany wieczór - czyli czekoladowa inka z inkowymi lodami o smaku karmelu.

Kawa inka z czekoladowo - karmelowymi smakami


Kawa inka, towarzyszy mi od najmłodszych lat, pamiętam, kiedy byłam dzieckiem i co dziennie piłam zbożową naturalną pyszną Inkę, czasem z mlekiem a czasem po prostu czarną. Z biegiem czasu w ofercie znalazły się i te smakowe, w moim przepisie użyłam Inkę o smaku karmelowym oraz Inkę o smaku czekoladowym, powiem wam szczerze, że zachwycają mnie swoim smakiem i aromatem. 

Kochani ten przepis bierze udział w konkursie ''Inka - łączy przyjemne z naturalnym.'' 


Łączy przyjemne z naturalnym


W moim przepisie, chcę udowodnić, że rzeczywiście tak jest. Teraz kiedy wszyscy jesteśmy tak zabiegani przed świętami, warto wieczorem usiąść na chwilę przy ulubionej książce z kawą inka i po prostu odpocząć. 



Zapraszam do zapoznania się z przepisem i trzymajcie kciuki za udział w konkursie. :)




Przepis:

Składniki: 

na lody:

500 ml śmietany kremówki 36%

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego


dodatkowo:

na jedną porcję kawy: 

200 ml wody 


2 łyżeczki sosu wiśniowego do deseru

Wykonanie:

1. Zaczynamy od lodów. Najlepiej wykonać je rano, żeby wieczorem móc już się rozkoszować pysznymi lodami z kawą. 

Śmietanę ubijamy na sztywno, mleko skondensowane również lekko ubijmy, żeby było lekko spienione. 



Powoli dodajemy mleko skondensowane do ubitej śmietany i dosypujemy 2 łyżki kawy inka o smaku karmelowym. Całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy od 5 - 8 godzin. 


2. Kiedy nasze lody się zamrożą możemy przygotować napój. 


3. Gorącą wodą zalewamy 5 łyżeczek kawy czekoladowej. Do kawy dodajemy 2 gałki lodów a całość polewamy odrobiną sosu wiśniowego. 

Teraz możemy rozkoszować się cudownymi smakami. Połączenie przyjemnego  z naturalnym? Jak najbardziej... 









Smacznego




Komentarze

  1. O to są inki smakowe, nie wiedziałam. No taka kawa to idealny początek dnia. Trzymam kciuki

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna akcja, widziałam już kilkanaście wartych uwagi przepisów, dzięki którym możemy odkryć „starą” Inkę na nowo : ) Jak widać, zbożówka doskonale nadaje się też do przygotowania efektownych deserów. Własnoręcznie przygotowane lody śmietankowo-karmelowe, czekoladowa kawa i wiśniowy sos to prawdziwa bomba kaloryczna, ale jestem gotowa poświęcić figurę : ) Deser wygląda obłędnie i mam nadzieję, że zdobędzie Pani pierwszą nagrodę, powodzenia! PS: Z „Inki” można również zrobić domowe wino http://www.malinowynos.pl/article/detail/148/wino-z-kawy-zbozowej-inki-przepis-cz-1

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za tak miły komentarz. Lody są bardzo smaczne Inka karmelowa, nadała im niesamowitego smaku, a takich lodów starczy na duuużo porcji, czytając komentarz na głos, mąż od razu poleciał do zamrażalnika zjeść kolejną porcję pysznego deseru. :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...