Kawa inka z czekoladowo - karmelowymi smakami
Kawa inka, towarzyszy mi od najmłodszych lat, pamiętam, kiedy byłam dzieckiem i co dziennie piłam zbożową naturalną pyszną Inkę, czasem z mlekiem a czasem po prostu czarną. Z biegiem czasu w ofercie znalazły się i te smakowe, w moim przepisie użyłam Inkę o smaku karmelowym oraz Inkę o smaku czekoladowym, powiem wam szczerze, że zachwycają mnie swoim smakiem i aromatem.
Kochani ten przepis bierze udział w konkursie ''Inka - łączy przyjemne z naturalnym.''
Przepis:
Składniki:
na lody:
500 ml śmietany kremówki 36%
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki Kawy inka o smaku karmelowym
dodatkowo:
na jedną porcję kawy:
200 ml wody
5 łyżeczek Kawy inka o smaku czekoladowym
2 łyżeczki sosu wiśniowego do deseru
Wykonanie:
1. Zaczynamy od lodów. Najlepiej wykonać je rano, żeby wieczorem móc już się rozkoszować pysznymi lodami z kawą.
Śmietanę ubijamy na sztywno, mleko skondensowane również lekko ubijmy, żeby było lekko spienione.
Powoli dodajemy mleko skondensowane do ubitej śmietany i dosypujemy 2 łyżki kawy inka o smaku karmelowym. Całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy od 5 - 8 godzin.
2. Kiedy nasze lody się zamrożą możemy przygotować napój.
3. Gorącą wodą zalewamy 5 łyżeczek kawy czekoladowej. Do kawy dodajemy 2 gałki lodów a całość polewamy odrobiną sosu wiśniowego.
Teraz możemy rozkoszować się cudownymi smakami. Połączenie przyjemnego z naturalnym? Jak najbardziej...
Smacznego
O to są inki smakowe, nie wiedziałam. No taka kawa to idealny początek dnia. Trzymam kciuki
OdpowiedzUsuńTak są :) na prawdę są pyszne.
UsuńŚwietna akcja, widziałam już kilkanaście wartych uwagi przepisów, dzięki którym możemy odkryć „starą” Inkę na nowo : ) Jak widać, zbożówka doskonale nadaje się też do przygotowania efektownych deserów. Własnoręcznie przygotowane lody śmietankowo-karmelowe, czekoladowa kawa i wiśniowy sos to prawdziwa bomba kaloryczna, ale jestem gotowa poświęcić figurę : ) Deser wygląda obłędnie i mam nadzieję, że zdobędzie Pani pierwszą nagrodę, powodzenia! PS: Z „Inki” można również zrobić domowe wino http://www.malinowynos.pl/article/detail/148/wino-z-kawy-zbozowej-inki-przepis-cz-1
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za tak miły komentarz. Lody są bardzo smaczne Inka karmelowa, nadała im niesamowitego smaku, a takich lodów starczy na duuużo porcji, czytając komentarz na głos, mąż od razu poleciał do zamrażalnika zjeść kolejną porcję pysznego deseru. :)
Usuń