Pyszna śląskie makówki z gotowej masy makowej
Witajcie kochani po krótkiej przerwie świątecznej. Nie było czasu, aby podzielić się wcześniej przepisami typowo świątecznymi. Jednym właśnie takim przepisem są makówki, które w tym roku gościły u mnie na stole zamiast makowca.
Szczerze polecam te łakocie.
Potrawa jest znakomita dlatego,
będę robić je częściej niż tylko na święta.
Moje makówki bardzo skromne z małą ilością bakalii, ale oczywiście to ile użyjecie bakalii zależy już tylko od was. Makówki najlepiej zrobić dzień przed spożyciem.
Przepis:
Składniki:
0,5 l mleka
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki miodu
1,5 puszki masy makowej z bakaliami
2 garście różnych orzechów: włoskich, laskowych, migdałów
parę kropel aromatu migdałowego
orzechy i kokos do dekoracji
1 bagietka
mleko do namaczania
Wykonanie:
1. Mleko mieszamy z cukrami i zagotowujemy, dodajemy miód, masę makową posiekane orzechy i ewentualnie więcej bakalii, dodajemy parę kropel aromatu migdałowego.
2. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze przez około 15 min cały czas mieszając. Masa nie może być zbyt gęsta ani za rzadka.
3. Bagietkę kroimy na kromki i każdy kawałek maczamy w mleku.
4. W salaterce układamy kolejno warstwy, namoczone kromki bagietki,część masy, znowu namoczone bagietki, i tak aż do końca, na wierzchu powinna być masa makowa.
5. Ostygnięte makówki dekorujemy orzechami i kokosem. Trzymamy w zimnym miejscu.
Smacznego
uwielbiam mak, więc zjadłabym to danie z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, a nawet bardzo:)
OdpowiedzUsuńNa moim stole wigilijnym jest makówka co roku.
OdpowiedzUsuńPochodzę ze Śląska i u nas to dobrze znana potrawa.