Rokietta siewna czyli rukola -
właściwości odżywcze
Rukola jest pochodzenia śródziemnomorskiego i należy do rodziny kapustowatych. Ma bardzo charakterystyczny smak, lekko orzechowy i pikantny.
Zapraszam do przeczytania trochę informacji o rukoli
...
Rukola zawiera bardzo mało kalorii i tłuszczu (na 100 g jedynie 25 kcal i 0,7 g tłuszczu)
Dodatkowo zawiera białko, węglowodany, błonnik, oraz witaminy A, B6, C, K. Oprócz tego zawiera wapń, żelazo, magnez, potas.
Witamina A - poprawia widzenie, pełni ważne funkcje w życiu każdej komórki, we wspomaganiu odporności oraz prawidłowej budowie i działaniu skóry.
Witamina B6 - witamina ta odgrywa główną rolę w regulacji procesów psychicznych. Stabilizuje stężenie glukozy we krwi oraz zapewnia prawidłowe działanie układu nerwowego i odpornościowego. Oprócz tego witamina bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny.
Witamina C - czyli kwas askorbinowy. Wzmacnia naszą odporność, tkankę łączną, przyspiesza gojenie się ran.
Witamina K - ma bardzo ważne znaczenie dla krzepnięcia krwi i tworzenia się kości.
Wapń - ma ogromne znaczenie dla stanu naszych kości i zębów.
Żelazo - ważny składnik hemoglobiny. Żelazo, w połączeniu z witaminą C pomaga wchłanianie żelaza.
Magnez - mikroelement ten jest niezbędny w wielu reakcjach biochemicznych, wspomaga działanie enzymów, mięśni oraz nerwów. Zapewnia zdrowe zęby i kości. Reguluje rytm serca.
Potas - jest niezbędny do regulacji ciśnienia krwi, skurczów mięśni, kurczliwości serca i wydzielania insuliny. Potas bierze udział w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie.
Rukola dzięki obfitości aminokwasów siarkowych ma działanie bakteriobójcze. Związki te odpowiadają za ostry smak rukoli.
Warto do swojej diety wprowadzić rukolę i wykorzystać jej drogocenne właściwości.
Jako dodatek do sałatek, lub samą rukolę, podaną z gotowym daniem.
Ostatnio rukolę podałam do ziemniaczków i kotletów jedynie wymieszaną w dresingu.
Przepis:
Składniki:
100 g rukoli
3 łyżki oliwy
3 łyżki wody
sos sałatkowy czosnkowo ziołowy 9 g
Wykonanie:
1. Rukolę myjemy na sicie
2. Sos sałatkowy mieszamy z oliwą i wodą i odstawiamy na 10 min.
3. Do rukoli wlewamy sos sałatkowy całość mieszamy.
4. Podajemy jako dodatek do obiadu.
Uwielbiam rukole!
OdpowiedzUsuńLubie rukole jako dodatek Samej nie jadam zbyt często ale w sałatach jest bardzo fajna! Niemniej jednak o tej porze roku nie jadam jej zbyt często
OdpowiedzUsuń