Przejdź do głównej zawartości

Rokietta siewna - Rukola

Rokietta siewna czyli rukola - 

właściwości odżywcze 


Rukola jest pochodzenia śródziemnomorskiego i należy do rodziny kapustowatych. Ma bardzo charakterystyczny smak, lekko orzechowy i pikantny. 

Zapraszam do przeczytania trochę informacji o rukoli

...




Rukola zawiera bardzo mało kalorii i tłuszczu (na 100 g jedynie 25 kcal i 0,7 g tłuszczu)

Dodatkowo zawiera białko, węglowodany, błonnik, oraz witaminy  A, B6, C, K. Oprócz tego zawiera wapń, żelazo, magnez, potas. 

Witamina A - poprawia widzenie, pełni ważne funkcje w życiu każdej komórki, we wspomaganiu odporności oraz prawidłowej budowie i działaniu skóry. 

Witamina B6 - witamina ta odgrywa główną rolę w regulacji procesów psychicznych. Stabilizuje stężenie glukozy we krwi oraz zapewnia prawidłowe działanie układu nerwowego i odpornościowego. Oprócz tego witamina bierze udział w wytwarzaniu hemoglobiny. 

Witamina C -  czyli kwas askorbinowy. Wzmacnia naszą odporność, tkankę łączną, przyspiesza gojenie się ran. 

Witamina K - ma bardzo ważne znaczenie dla krzepnięcia krwi i tworzenia się kości. 

Wapń - ma ogromne znaczenie dla stanu naszych kości i zębów.

Żelazo - ważny składnik hemoglobiny.  Żelazo, w połączeniu z witaminą C pomaga wchłanianie żelaza. 

Magnez - mikroelement ten jest niezbędny w wielu reakcjach biochemicznych, wspomaga działanie enzymów, mięśni oraz nerwów. Zapewnia zdrowe zęby i kości. Reguluje rytm serca. 

Potas - jest niezbędny do regulacji ciśnienia krwi, skurczów mięśni, kurczliwości serca i wydzielania insuliny. Potas bierze udział w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie. 

Rukola dzięki obfitości aminokwasów siarkowych ma działanie bakteriobójcze. Związki te odpowiadają za ostry smak rukoli. 

Warto do swojej diety wprowadzić rukolę i wykorzystać jej drogocenne właściwości. 

Jako dodatek do sałatek, lub samą rukolę, podaną z gotowym daniem. 

Ostatnio rukolę podałam do ziemniaczków i kotletów jedynie wymieszaną w dresingu. 


Przepis:

Składniki:

100 g rukoli

3 łyżki oliwy

3 łyżki wody

sos sałatkowy czosnkowo ziołowy 9 g

Wykonanie:


1. Rukolę myjemy na sicie

2. Sos sałatkowy mieszamy z oliwą i wodą i odstawiamy na 10 min.

3. Do rukoli wlewamy sos sałatkowy całość mieszamy.

4. Podajemy jako dodatek do obiadu. 




Komentarze

  1. Lubie rukole jako dodatek Samej nie jadam zbyt często ale w sałatach jest bardzo fajna! Niemniej jednak o tej porze roku nie jadam jej zbyt często

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...