Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane
Kiedy wszyscy tak zabiegani przed świętami na obiadek proponuje placki ziemniaczane, proste i szybkie w wykonaniu a przecież tak dobre.
Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeszcze bardziej takie chrupiące i dobrze odsączone z tłuszczu. Tak proste danie a tak smaczne. :)
Przepis:
Składniki:
około 1 kg ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ja użyłam tarczy do ścierania warzyw w blenderze ręcznym, dzięki temu jeszcze w szybszym tempie zrobimy placki.
Możemy zetrzeć pół na pół, jedną część na małych oczkach drugą na masę. Ja tym razem tylko starłam i dzięki temu placki były na prawdę chrupiące.
2. Starte ziemniaki odsączamy dokładnie z wody
3. Do odsączonych ziemniaków dodajemy 2 jajka, i po 3 łyżki z każdej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.
4. Smażymy na głębokim rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
5. Wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem kuchennym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
6. Podajemy gorące.
Smacznego :)
Muszą być bardzo chrupiące!:))
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Najważniejsze dla smaku jest smażenie bezpośrednio lub w krótkim czasie po starciu ziemniaków. Wtedy nie mają okazji się utlenić i są pyszne. Ja dodaję jeszcze cebulę, żeby dodatkowo podbić smak. Zachęcam do spróbowania ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam placki ziemniaczane:)
OdpowiedzUsuń