Zapiekany makaron z cebulą, jajkiem i pietruszką
Przepis na tak podany makaron znalazłam w starej książce kucharskiej z 1988 roku. Pomyślałam, czemu nie zobaczymy co z tego wyjdzie, troszkę przepis urozmaiciłam swoimi smakami, i tak o to powstała smaczna zapiekanka. W książce było napisane, że jest to pasztet z makaronu al'a ryba, ani mi to pasztetu nie przypomina ani nie smakuje jak ryba. :) Dlatego dla mnie to po prostu smaczna zapiekanka. :)
Miłego popołudnia dla wszystkich
...
Przepis:
Składniki:
300 g makaronu świderki
2 cebule
pęczek pietruszki
3 jajka
1 łyżka masła
3 plasterki sera żółtego
sól, pieprz, przyprawa do ryb
składniki na sos:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
250 ml wody
250 ml śmietany 12%
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Robimy sos: 1 łyżkę masła roztapiamy w rondelku, posypujemy mąką, rozcieramy i zalewamy wodą, rozprowadzamy na gładko, dolewamy śmietany i doprawiamy solą i pieprzem. Nie zagotowujemy tylko doprowadzamy do wrzenia.
2. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
3. Jajka gotujemy na twardo (7 - 8 min) studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
4. Cebulę obieramy, myjemy i drobniutko siekamy, lub ścieramy na tarce.
5. Pietruszkę myjemy i siekamy.
6. Naczynie żaroodporne nacieramy masłem lub oliwą, wykładamy makaron, jajka, cebulę i pietruszkę, wszystko posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ryb, zalewamy całość sosem, na wierzch wykładamy małe kawałki masła i zakrywamy całość plasterkami sera.
8. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 min, odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 min.
Smacznego
Bardzo smakowity pomysł na nieskomplikowany obiad :)
OdpowiedzUsuńA ja nie lubię makaronu i zawsze muszę go czymś zastąpić:) Ale całość super
OdpowiedzUsuń