Przejdź do głównej zawartości

Tort z kremem czekoladowym i orzechowym /Tort z kremem z syropu z brzoskwiń

Przepis na dwa pyszne torty




Z okazji urodzin mojej mamy postanowiłam zrobić jej niespodziankę i upiec pyszny tort, jak się okazało, moja mama również zrobiła tort równie pyszny dlatego poprosiłam ją o przepis i tak dzisiaj przedstawię wam dwie propozycję na pyszne torty.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem 

...



Przepis:

Składniki na tort numer 1 (tortownica 25 cm)


5 białek

5 żółtek

110 g mąki 

40 g mąki ziemniaczanej

150 g cukru pudru

szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

opakowanie kremu czekoladowego

opakowanie kremu orzechowego

8 łyżek dżemu truskawkowo rabarbarowego (lub innego)

440 ml mleka

5 kropel aromatu rumowego

100 ml kawy z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

dodatkowo:

wiórki kokosowe, kakao, 2 łyżki sosu wiśniowego 

Wykonanie:

1. Do białek dodajemy szczyptę soli, i ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania dodajemy przesiany cukier puder, po 1 łyżce.

Jak sprawdzić czy białka są wystarczająco sztywne? Wystarczy przechylić miskę z białkami do góry dnem, jeśli nic nie opada, to białka są już ubite. :)

2. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając, na puszystą masę.

3. Dwie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy ze sobą, przesiewamy i po 1 łyżce dodajemy do puszystej piany, delikatnie mieszając szpatułką tylko w jedną stronę. 

4. Gotową masę przelewamy do tortownicy, którą najpierw przygotuj, wytnij z papieru do pieczenia kółko odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Boków niczym nie smarujemy, lub zamiast papieru dno wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. 


5. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 40 min (do suchego patyczka. ) 
Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika. 

6. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy, i przekrajemy w  na pół, jak to zrobić? Nożem nacinamy brzegi tortu na głębokość około 2 cm. W nacięcie włożyć nitkę, skrzyżować i zdecydowanym ruchem ciągnąć oba końce. Gotowe. :)


7. Krem orzechowy i krem czekoladowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W moim przypadku było to 220 ml mleka na każdy krem. 

Aromat rumowy mieszamy z kawą - tym będziemy nasączać nasz biszkopt. 

8. Przekrojony biszkopt nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem. 

9. Na nasączony biszkopt wykładamy dżem równomiernie rozsmarujemy, na dżem nakładamy krem czekoladowy, zostawiając trochę kremu czekoladowego do dekoracji.

9. Na krem nakładamy drugą część biszkoptu, i również go nasączamy. Wykładamy krem orzechowy, i dużym nożem równo rozsmarowujemy, nakładamy krem na boki, i nożem lub szpatułką ściągamy nadmiar kremu. Całość wygładzamy i możemy zająć się dekoracją tortu


9. Tort dekorujemy resztą kremu, za pomocą szprycy. Posypujemy boki i wierzch wiórkami kokosowymi i lekko kakao, robimy małe kropelki z sosu wiśniowego. 

Gotowy tort trzymamy w chłodnym miejscu. 


Smacznego


Składniki na tort nr 2 (tortownica 25 - 26 cm)


Biszkopt:

8 jajek

pół szklanki cukru

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa na krem:

syrop z brzoskwiń w puszce

3/4 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej

3/4 kubka wody

1,5 kostki masła

dodatkowo:

sok z 1 cytryny

dżem malinowy lub inny 

brzoskwinie z puszki

parę garści prażonych płatków migdałowych 

Wykonanie:

1. Jajka razem z cukrem miksujemy na puszystą masę, do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając. 

2. Nagrzać piekarnik do 150 stopni

Masę przelewamy do tortownicy,  którą najpierw przygotuj, wytnij z papieru do pieczenia kółko odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Boków niczym nie smarujemy, lub zamiast papieru dno wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. 

3. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika, i zwiększamy temperaturę do 180 stopni. 

Pieczemy około 30 min, do suchego patyczka, studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

4. Jak przygotować krem? Sok z brzoskwiń mieszamy z cukrem i w rondelku zagotujemy aż cukier się rozpuści i połączy z sokiem z brzoskwiń. 

Mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszamy z wodą, kiedy sok z cukrem zacznie się gotować, dolewamy do niego wymieszane mąki w wodzie, dokładnie całość mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. 

Kiedy masa na krem ostygnie ucieramy ją z masłem. Miksujemy, aż krem będzie puszysty. 

5. Wystudzony biszkopt przekrajemy 2 razy, na 3 równe części,  nożem nacinamy brzegi tortu na głębokość około 2 cm. W nacięcie włożyć nitkę, skrzyżować i zdecydowanym ruchem ciągnąć oba końce. 

6. Każdy placek nasączamy wodą wymieszaną z sokiem cytryny. 

Na pierwszy placek nakładamy krem, zakrywamy drugim plackiem który nasączamy i nakładamy krem oraz dżem malinowy, lub inny, wedle upodobania. Zakrywamy 3 plackiem, nasączamy i cienko rozsmarowujemy równo krem, smarując również boki i całość wygładzamy. 

Dekorujemy brzoskwiniami przekrojonymi na ćwiartki, boki i górę tortu posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Możemy również posypać kokosem lub czekoladą. 


Smacznego





Komentarze

  1. No torciki palce lizać, mi nigdy biszkopt dobrze nie chce urosnąć może wydzielam jakieś złe fluidy

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...