Przepis na dwa pyszne torty
Z okazji urodzin mojej mamy postanowiłam zrobić jej niespodziankę i upiec pyszny tort, jak się okazało, moja mama również zrobiła tort równie pyszny dlatego poprosiłam ją o przepis i tak dzisiaj przedstawię wam dwie propozycję na pyszne torty.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem
...
Przepis:
Składniki na tort numer 1 (tortownica 25 cm)
5 białek
5 żółtek
110 g mąki
40 g mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie kremu czekoladowego
opakowanie kremu orzechowego
8 łyżek dżemu truskawkowo rabarbarowego (lub innego)
440 ml mleka
5 kropel aromatu rumowego
100 ml kawy z 2 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
dodatkowo:
wiórki kokosowe, kakao, 2 łyżki sosu wiśniowego
Wykonanie:
1. Do białek dodajemy szczyptę soli, i ubijamy na sztywną pianę, podczas ubijania dodajemy przesiany cukier puder, po 1 łyżce.
Jak sprawdzić czy białka są wystarczająco sztywne? Wystarczy przechylić miskę z białkami do góry dnem, jeśli nic nie opada, to białka są już ubite. :)
2. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając, na puszystą masę.
3. Dwie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy ze sobą, przesiewamy i po 1 łyżce dodajemy do puszystej piany, delikatnie mieszając szpatułką tylko w jedną stronę.
4. Gotową masę przelewamy do tortownicy, którą najpierw przygotuj, wytnij z papieru do pieczenia kółko odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Boków niczym nie smarujemy, lub zamiast papieru dno wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
5. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 40 min (do suchego patyczka. )
Biszkopt studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach od piekarnika.
6. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy, i przekrajemy w na pół, jak to zrobić? Nożem nacinamy brzegi tortu na głębokość około 2 cm. W nacięcie włożyć nitkę, skrzyżować i zdecydowanym ruchem ciągnąć oba końce. Gotowe. :)
7. Krem orzechowy i krem czekoladowy przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W moim przypadku było to 220 ml mleka na każdy krem.
Aromat rumowy mieszamy z kawą - tym będziemy nasączać nasz biszkopt.
8. Przekrojony biszkopt nasączamy wcześniej przygotowanym ponczem.
9. Na nasączony biszkopt wykładamy dżem równomiernie rozsmarujemy, na dżem nakładamy krem czekoladowy, zostawiając trochę kremu czekoladowego do dekoracji.
9. Na krem nakładamy drugą część biszkoptu, i również go nasączamy. Wykładamy krem orzechowy, i dużym nożem równo rozsmarowujemy, nakładamy krem na boki, i nożem lub szpatułką ściągamy nadmiar kremu. Całość wygładzamy i możemy zająć się dekoracją tortu
9. Tort dekorujemy resztą kremu, za pomocą szprycy. Posypujemy boki i wierzch wiórkami kokosowymi i lekko kakao, robimy małe kropelki z sosu wiśniowego.
Gotowy tort trzymamy w chłodnym miejscu.
Smacznego
Składniki na tort nr 2 (tortownica 25 - 26 cm)
Biszkopt:
8 jajek
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa na krem:
syrop z brzoskwiń w puszce
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3/4 kubka wody
1,5 kostki masła
dodatkowo:
sok z 1 cytryny
dżem malinowy lub inny
brzoskwinie z puszki
parę garści prażonych płatków migdałowych
Wykonanie:
1. Jajka razem z cukrem miksujemy na puszystą masę, do masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.
2. Nagrzać piekarnik do 150 stopni
Masę przelewamy do tortownicy, którą najpierw przygotuj, wytnij z papieru do pieczenia kółko odpowiadające wielkości średnicy formy i ułóż je na dnie. Boków niczym nie smarujemy, lub zamiast papieru dno wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
3. Biszkopt wkładamy do nagrzanego piekarnika, i zwiększamy temperaturę do 180 stopni.
Pieczemy około 30 min, do suchego patyczka, studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
4. Jak przygotować krem? Sok z brzoskwiń mieszamy z cukrem i w rondelku zagotujemy aż cukier się rozpuści i połączy z sokiem z brzoskwiń.
Mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszamy z wodą, kiedy sok z cukrem zacznie się gotować, dolewamy do niego wymieszane mąki w wodzie, dokładnie całość mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy masa na krem ostygnie ucieramy ją z masłem. Miksujemy, aż krem będzie puszysty.
5. Wystudzony biszkopt przekrajemy 2 razy, na 3 równe części, nożem nacinamy brzegi tortu na głębokość około 2 cm. W nacięcie włożyć nitkę, skrzyżować i zdecydowanym ruchem ciągnąć oba końce.
6. Każdy placek nasączamy wodą wymieszaną z sokiem cytryny.
Na pierwszy placek nakładamy krem, zakrywamy drugim plackiem który nasączamy i nakładamy krem oraz dżem malinowy, lub inny, wedle upodobania. Zakrywamy 3 plackiem, nasączamy i cienko rozsmarowujemy równo krem, smarując również boki i całość wygładzamy.
Dekorujemy brzoskwiniami przekrojonymi na ćwiartki, boki i górę tortu posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi. Możemy również posypać kokosem lub czekoladą.
Smacznego
No torciki palce lizać, mi nigdy biszkopt dobrze nie chce urosnąć może wydzielam jakieś złe fluidy
OdpowiedzUsuń