Przejdź do głównej zawartości

Sałatka buraczana

Sałatka buraczana z ogórkiem kiszonym i kukurydzą



Kochani szybko dziele się z wami znakomitym i prostym przepisem na na prawdę bardzo smaczną sałatkę. 3 składniki a smaki są obłędne. Ta sałatka gościła na moim stole rok temu w sylwestra, tak wszystkim smakowała, że i w tym roku postanowiłam ją zrobić. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem

Przepis:

Składniki:

4 duże buraki

3 duże ogórki kiszone

puszka kukurydzy

3 łyżki majonezu

sól i pieprz do smaku

dodatkowo

1 ogórek kiszony do dekoracji

Wykonanie:

1. Buraki gotujemy do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki. Jeśli buraki są dobrze ugotowane, skórka powinna z nich schodzić sama. 

2. Buraki kroimy w kosteczkę, ogórki kiszone też, dodajemy kukurydzę, zostawiając odrobinę na dekorację. 


3. Do składników dodajemy majonez, sól i pieprze. Całość mieszamy. I gotowe. Przystrajamy ogórkiem kiszonym i resztą kukurydzy. 

Smacznego




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...