Smaczne placuszki z marchwi i groszku
Takie placuszki z marchwi robiłam pierwszy raz - bardzo dobre i pożywne. Podane z kwaśną śmietaną idealne... :)
Jeśli mamy robot kuchenny z wkładkami do tarcia warzyw, to placuszki zrobimy w bardzo szybkim tempie.
Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem
...
Składniki: (na 15 placków)
400 g marchewki
1 puszka groszku
7 łyżek mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, chilli, sól ziołowa, cząber,
dodatkowo:
olej do smażenia
kwaśna śmietana
Wykonanie:
1. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach
2. Groszek odcedzamy i miksujemy na gładką masę, dodajemy do marchewki
3. Doprawiamy przyprawami 1 łyżeczkę majeranku, papryki słodkiej i cząbru.
Sól, sól ziołowa chilli i pieprz do smaku.
4. Wbijamy 1 jajko, dodajemy 7 łyżek mąki i całość mieszamy. Masa powinna być gęsta, jeśli jest za rzadka dodajemy jeszcze troszkę mąki.
5. 1 czubatą łyżkę masy wykładamy na patelnię i spłaszczamy formując tak placek.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone placki wykładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
wyglądają mega apetycznie i jakie proste w przyrządzeniu! ekstra :D
OdpowiedzUsuńLubie takie idealnie chrupiące
OdpowiedzUsuń