Przejdź do głównej zawartości

Kluski ziemniaczane zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym

Zapiekane kluski ziemniaczane


Znudziły ci się kluski ziemniaczane podawane tradycyjnie? A może szukasz inspiracji na coś nowego, smacznego i nieskomplikowanego. Właśnie to jest takie danie. Troszkę pracy przy kluseczkach a w efekcie uzyskamy pyszny posiłek dla rodziny. 

Mój mąż jest miłośnikiem dań mącznych, a kluseczki to mógłby jeść co dziennie i chociaż nie przepada za bardzo za cukinią, był zaskoczonym smacznym efektem końcowym. 



Przepis: (dla 3 - 4 osób)

Składniki:

1 kg obranych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 puszka pomidorów z dodatkiem czosnku i cebuli
1 puszka pomidorów arrabbiata
mieszanka ziół śródziemnomorskich (bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, tymianek.)
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Wykonanie:


1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Przeciskamy przez praskę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

2. Paprykę i cukinię myjemy, z papryki wyciągamy gniazdo nasienne, i kroimy warzywa w kostkę.


3. Na rozgrzaną patelnie, wkładamy nasze warzywa i dusimy, doprawiając około 2 łyżeczkami ziół śródziemnomorskich, 2 szczyptami soli i pieprzu, cukinia puści soki, dlatego nie trzeba podlewać wodą. Kiedy woda wypruje, jeszcze przez chwile podsmażamy dodając 1 łyżkę oliwy z oliwek.


4. Do podsmażonych warzyw wlewamy pomidory z obu puszek. Co jakiś czas mieszając gotujemy około 10 minut. Doprawiamy ewentualnie jeszcze ziołami.


5. Ostygnięte ziemniaki oklepujemy i dzielimy na równe 4 części. Wykrajmy 1/4 część ziemniaków i w to miejsce dodajemy dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej co zajmowały miejsce ziemniaki. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, i całość mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.

6. Formujemy małe kluseczki, wielkości orzecha włoskiego.

7. W garnku nastawiamy wodę z 2 łyżeczkami soli, do gotującej się wody, wkładamy przygotowane kluski, od czasu kiedy kluski wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze 1,5 minuty.


8. Żaroodporne naczynie lub naczynie ceramiczne do zapiekania, smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy ugotowane kluseczki, zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.


9. Całość zapiekamy w 190 stopniach przez 10 minut pod przykryciem, potem 10 minut bez przykrycia.

10. Smacznego, przepyszne i aromatyczne danie gotowe.  




Komentarze

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...