Zapiekane kluski ziemniaczane
Znudziły ci się kluski ziemniaczane podawane tradycyjnie? A może szukasz inspiracji na coś nowego, smacznego i nieskomplikowanego. Właśnie to jest takie danie. Troszkę pracy przy kluseczkach a w efekcie uzyskamy pyszny posiłek dla rodziny.
Mój mąż jest miłośnikiem dań mącznych, a kluseczki to mógłby jeść co dziennie i chociaż nie przepada za bardzo za cukinią, był zaskoczonym smacznym efektem końcowym.
Przepis: (dla 3 - 4 osób)
Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 czerwona papryka
1 cukinia
1 puszka pomidorów z dodatkiem czosnku i cebuli
1 puszka pomidorów arrabbiata
mieszanka ziół śródziemnomorskich (bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, tymianek.)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy.
Przeciskamy przez praskę i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
2. Paprykę i cukinię myjemy, z
papryki wyciągamy gniazdo nasienne, i kroimy warzywa w kostkę.
3. Na rozgrzaną patelnie, wkładamy
nasze warzywa i dusimy, doprawiając około 2 łyżeczkami ziół
śródziemnomorskich, 2 szczyptami soli i pieprzu, cukinia puści
soki, dlatego nie trzeba podlewać wodą. Kiedy woda wypruje, jeszcze
przez chwile podsmażamy dodając 1 łyżkę oliwy z oliwek.
4. Do podsmażonych warzyw wlewamy
pomidory z obu puszek. Co jakiś czas mieszając gotujemy około 10
minut. Doprawiamy ewentualnie jeszcze ziołami.
5. Ostygnięte ziemniaki oklepujemy i
dzielimy na równe 4 części. Wykrajmy 1/4 część ziemniaków i w
to miejsce dodajemy dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej co
zajmowały miejsce ziemniaki. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, i całość
mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta.
6. Formujemy małe kluseczki, wielkości
orzecha włoskiego.
7. W garnku nastawiamy wodę z 2
łyżeczkami soli, do gotującej się wody, wkładamy przygotowane
kluski, od czasu kiedy kluski wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze
1,5 minuty.
8. Żaroodporne naczynie lub naczynie
ceramiczne do zapiekania, smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy
ugotowane kluseczki, zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.
9. Całość zapiekamy w 190 stopniach
przez 10 minut pod przykryciem, potem 10 minut bez przykrycia.
10. Smacznego, przepyszne i aromatyczne danie gotowe.
Muszę koniecznie z tego przepisu skorzystać! Brzmi apetycznie!
OdpowiedzUsuń