czwartek, 30 czerwca 2016

Drożdżowe bułeczki z dżemem truskawkowo - rabarbarowym z kruszonką



Pyszne bułeczki z dżemem 



Tak jak obiecałam dzisiejsze pyszności to bułeczki z dżemem truskawkowo - rabarbarowym i pyszna kruszonką 






Przepis: 

Składniki na ciasto  (około 15 bułeczek )

550 g mąki 

100 g brązowego cukru 

250 ml mleka 

120 g masła lub margaryny

14 gram suszonych drożdży 

1 jajko

Nadzienie

500 g dżemu truskawkowo - rabarbarowego lub innego wedle uznania. 

Składniki na kruszonkę

50 g masła

50 g brązowego cukru

100 g mąki

1 łyżeczka cukru waniliowego (  dodaje pyszny posmak wanilii) 

Wykonanie 

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski ( mąka, cukier, drożdże, mleko podgrzewamy ale tylko żeby było ciepłe, nie gorące, masło rozpuszczamy. Do miski wbijamy jajko i wlewamy ciepłe mleko trochę ugniatamy, po czym dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godziny. 



Po 1 godzinie .... 
 Pięknie wyrośnięte ciasto wyrabiamy i formujemy około 70 gramowe kuleczki, które później rozpłaszczamy dajemy około 2 łyżeczki dżemu łapiemy za brzegi i sklejamy tak żeby dżem nie wyleciał i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dołem gdzie sklejaliśmy 



  Tak ułożone bułeczki posypujemy kruszonką i odstawiamy na około 15 min. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 

Pieczemy około 25 minut. 



Smacznego!!!


p.s pamiętajcie robić odstępy pomiędzy bułeczkami bo ciasto będzie jeszcze rosnąc. Ja troszkę ciasno zrobiłam i mi się połączyły ale to w niczym nie przeszkadza dalej są pyszne. 















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów