Pyszne bułeczki z dżemem
Tak jak obiecałam dzisiejsze pyszności to bułeczki z dżemem truskawkowo - rabarbarowym i pyszna kruszonką
Przepis:
Składniki na ciasto (około 15 bułeczek )
550 g mąki
100 g brązowego cukru
250 ml mleka
120 g masła lub margaryny
14 gram suszonych drożdży
1 jajko
Nadzienie
500 g dżemu truskawkowo - rabarbarowego lub innego wedle uznania.
Składniki na kruszonkę
50 g masła
50 g brązowego cukru
100 g mąki
1 łyżeczka cukru waniliowego ( dodaje pyszny posmak wanilii)
Wykonanie
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski ( mąka, cukier, drożdże, mleko podgrzewamy ale tylko żeby było ciepłe, nie gorące, masło rozpuszczamy. Do miski wbijamy jajko i wlewamy ciepłe mleko trochę ugniatamy, po czym dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godziny.
Po 1 godzinie ....
Pięknie wyrośnięte ciasto wyrabiamy i formujemy około 70 gramowe kuleczki, które później rozpłaszczamy dajemy około 2 łyżeczki dżemu łapiemy za brzegi i sklejamy tak żeby dżem nie wyleciał i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dołem gdzie sklejaliśmy Tak ułożone bułeczki posypujemy kruszonką i odstawiamy na około 15 min. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Pieczemy około 25 minut.
Smacznego!!!
p.s pamiętajcie robić odstępy pomiędzy bułeczkami bo ciasto będzie jeszcze rosnąc. Ja troszkę ciasno zrobiłam i mi się połączyły ale to w niczym nie przeszkadza dalej są pyszne.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów