środa, 27 września 2017

Barszcz Ukraiński

Moja, wegańska wersja barszczu ukraińskiego



Nie wiem jaka pogoda w Polsce, ale w Danii zrobiło się jesiennie, dlatego to najlepsza pora na sycące, ciepłe i pożywne zupy, barszcz ukraiński na pewno do takich należy. Gęsta zupa z dodatkiem fasoli ''piękny jaś'' napełni wszystkich głodomorków. :)

U mnie w sklepie nie mogę dostać suchej fasoli ''piękny jaś'' dlatego kupuję ekologiczną fasolę w puszkach, smak jest ten sam, a skraca nam proces przygotowania dania, nie trzeba namaczać ani gotować fasoli, od razu jest gotowa do spożycia. 

Uwielbiam takie zupy z dużą ilością warzyw dlatego  przepis jest na duży gar zupy. Mam nadzieje, że i wam zasmakuje zupa z tego przepisu. Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem.


Przepis: (4 litry zupy)

Składniki:

1/2 główki białej kapusty

5 ziemniaków

4 marchewski

6 buraków

2 białe części pora

4 ząbki czosnku

sok z 1 połówki cytryny

2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem 800 g fasoli) 

pęczek naci  pietruszki

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

pieprz, sól, kostka grzybowa, dowolne zioła (lubczyk, majeranek)

4,5 litra wody



Wykonanie:


1. Buraki i marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na średnich oczkach.

2. Por myjemy i kroimy w cienkie talarki


3. Wkładamy do garnka warzywa, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie oraz kostkę grzybową i nastawiamy na małym ogniu, dusimy pod przykryciem około 10 minut, po tym czasie zalewamy wodą. 


4. Kapustę szatkujemy, obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw. 

5. Gotujemy około 30 minut, dodajemy odcedzoną fasolę, i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną pietruszkę 

5. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy 2 łyżeczki koncentratu, doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. 

6.  Trzymamy na małym ogniu jeszcze przez 10 minut. 

*Zupę można podać ze śmietanką roślinną lub zwierzęcą. 






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów