Chłodnik z zielonego ogórka z jajkiem i prażonymi migdałami
Wakacje minęły, więc czas na nowe smaczne potrawy. Pierwszym z nich będzie przepis na przepyszny chłodnik z zielonego ogórka. Smaczny chłodnik jadłam podczas wakacji, i tak te smaki pozostały mi w pamięci, że postanowiłam chociaż w jakimś stopniu odwzorować je w moim przepisie.
Chłodnik wyszedł świetnie, znakomity na ciepłe dni.
Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Przepis: (4 porcje)
Składniki:
2 szklarniowe długie ogórki zielone
1,5 l maślanki lub kefiru
pęczek koperku
2- 3 ząbki czosnku
1 łyżeczka chrzanu
3 jajka
100 g płatków migdałowych lub rozdrobionych migdałów
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na około 1 godzinę.
2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w grubszą kostkę.
Koperek myjemy i siekamy.
3. Odlewamy wodę z ogórków, dodajemy maślankę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 2 duże, lub 3 mniejsze ząbki, 1 łyżeczkę chrzanu, posiekany koperek, pokrojone jajka, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
4. Chłodnik przekrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 30 minut.
5. Przed podaniem na suchej patelni prażymy płatki migdałowe lub rozdrobnione migdały. Posypujemy nimi chłodnik przelany na talerze.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów