poniedziałek, 4 września 2017

Chłodnik z zielonego ogórka

Chłodnik z zielonego ogórka z jajkiem i prażonymi migdałami




Wakacje minęły, więc czas na nowe smaczne potrawy. Pierwszym z nich będzie przepis na przepyszny chłodnik z zielonego ogórka. Smaczny chłodnik jadłam podczas wakacji, i tak te smaki pozostały mi w pamięci, że postanowiłam chociaż w jakimś stopniu odwzorować je w moim przepisie. 

Chłodnik wyszedł świetnie, znakomity na ciepłe dni. 

Serdecznie zapraszam do zapoznania się z przepisem. 





Przepis: (4 porcje)

Składniki:

2 szklarniowe długie ogórki zielone

1,5 l maślanki lub kefiru

pęczek koperku

2- 3 ząbki czosnku

1 łyżeczka chrzanu

3 jajka

100 g płatków migdałowych lub rozdrobionych migdałów

sól, pieprz


Wykonanie:

1. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę, solimy i odstawiamy na około 1 godzinę. 


2. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w grubszą kostkę. 

Koperek myjemy i siekamy. 

3. Odlewamy wodę z ogórków, dodajemy maślankę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 2 duże, lub 3 mniejsze ząbki, 1 łyżeczkę chrzanu, posiekany koperek, pokrojone jajka, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. 

4. Chłodnik przekrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

5. Przed podaniem na suchej patelni prażymy płatki migdałowe lub rozdrobnione migdały. Posypujemy nimi chłodnik przelany na talerze. 


Smacznego


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów