Pyszny kruchy placek ze śliwkami w rumie i kruszonką cynamonową
W sezonie na śliwki nie może zabraknąć pysznego ciasta z tymi owocami. Nasączone rumem w połączeniu z kruszonką ciasto jest idealne.
Ciasto specjalnie upieczone do pracy męża, jak zawsze koledzy zajadali się ze smakiem.
Więc jeśli macie ochotę na jakieś słodkości do kawy polecam te pyszne ciasto, przepis jest banalnie prosty i na pewno każdemu uda je się wykonać.
Przepis: blaszka (28*25)
Składniki:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
19 śliwek
200 ml rumu
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
składniki na kruszonkę:
80 g mąki
40 g masła
40 g cukru brązowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
1. Śliwki umyć, przekroić na pół wyjąć pestki, włożyć do miski, zalać 200 ml rumu i 4 łyżkami miodu, odstawić na 4 godziny.
2. Do miski przesiać wszystkie suche składniki ( mąka, cukier, proszek do pieczenia) dodać posiekane masło, rozcieramy palcami mąkę z masłem, dodajemy 2 żółtka i wyrabiamy ciasto.
3. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godziny.
4. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę:
*rozpuszczamy masło w rondelku, zostawiamy do ostygnięcia
* masło wlewamy do mąki cukru, cukru waniliowego i cynamonu, wyrabiamy kruszonkę.
4. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Spód formy wylepiamy ciastem, również boki. Nakłuwamy w paru miejscach widelcem i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
5. W tym czasie śliwki wykładamy na ręcznik papierowy i odciskamy nadmiar płynu.
6. Na podpieczony spód wykładamy śliwki i doprawiamy cynamonem.
7. Na wierzch ciasta rozprowadzamy kruszonkę, wkładamy ciasto do piekarnika 180 stopni na około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
Komentarze
Prześlij komentarz
Zapraszam do komentowania moich postów