środa, 15 listopada 2017

Zapiekanka z ryżu i soczewicy

Zapiekanka z ryżem z sosem pomidorowym z dodatkiem zielonej soczewicy



Zazwyczaj robię zapiekanki z makaronem, ale kiedy makaronu brak w domu, a za to dużo ryżu postanowiłam zrobić zapiekankę z ryżu. Efekt? Powstała na prawdę bardzo dobra a zarazem zdrowa, i treściwa zapiekanka. Parę składników starczyło aby powstało pyszne danie. 

Jeśli jesteś miłośnikiem ryżu to danie na pewno Ci się spodoba. 
Zapraszam 

Przepis: (dla 4 osób)

Składniki:

200 g ryż basmati

1 cebula

2 ząbki czosnku

300 ml wody

60 g koncentratu pomidorowego

100 g zielonej soczewicy

zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili, 

Wykonanie:

1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 

2. Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 

3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, koncentrat i całość podsmażamy jeszcze przez 1 minutę. Zalewamy wodą i dodajemy ugotowaną soczewicę , doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i szczyptą chili. 


4. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek wykładamy ryż, ryż zalewamy sosem. 


5. Całość zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach.  10 minut przed końcem pieczemy bez przykrycia. 




4 komentarze :

  1. Bardzo lubię wegetariańskie dania.
    Ciekawe, czy takie połaczenie moja rodzina by doceniła?
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm no każdy ma inne smaki, mojemu mężowi bardzo smakowało. :)

      Usuń
  2. Bardzo dobra wyszła ta zapiekanka. Takie przepisy lubię - łatwe i szybkie do zrobienia ☺

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów