Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z ryżu i soczewicy

Zapiekanka z ryżem z sosem pomidorowym z dodatkiem zielonej soczewicy



Zazwyczaj robię zapiekanki z makaronem, ale kiedy makaronu brak w domu, a za to dużo ryżu postanowiłam zrobić zapiekankę z ryżu. Efekt? Powstała na prawdę bardzo dobra a zarazem zdrowa, i treściwa zapiekanka. Parę składników starczyło aby powstało pyszne danie. 

Jeśli jesteś miłośnikiem ryżu to danie na pewno Ci się spodoba. 
Zapraszam 

Przepis: (dla 4 osób)

Składniki:

200 g ryż basmati

1 cebula

2 ząbki czosnku

300 ml wody

60 g koncentratu pomidorowego

100 g zielonej soczewicy

zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili, 

Wykonanie:

1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 

2. Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. 

3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, koncentrat i całość podsmażamy jeszcze przez 1 minutę. Zalewamy wodą i dodajemy ugotowaną soczewicę , doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i szczyptą chili. 


4. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek wykładamy ryż, ryż zalewamy sosem. 


5. Całość zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach.  10 minut przed końcem pieczemy bez przykrycia. 




Komentarze

  1. Bardzo lubię wegetariańskie dania.
    Ciekawe, czy takie połaczenie moja rodzina by doceniła?
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm no każdy ma inne smaki, mojemu mężowi bardzo smakowało. :)

      Usuń
  2. Bardzo dobra wyszła ta zapiekanka. Takie przepisy lubię - łatwe i szybkie do zrobienia ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. 50 yr old Speech Pathologist Dorian Ashburne, hailing from Cookshire enjoys watching movies like Major League and Drama. Took a trip to Belovezhskaya Pushcha / Bialowieza Forest and drives a Diablo. zerknij tutaj

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...