Zapiekanka z ryżem z sosem pomidorowym z dodatkiem zielonej soczewicy
Zazwyczaj robię zapiekanki z makaronem, ale kiedy makaronu brak w domu, a za to dużo ryżu postanowiłam zrobić zapiekankę z ryżu. Efekt? Powstała na prawdę bardzo dobra a zarazem zdrowa, i treściwa zapiekanka. Parę składników starczyło aby powstało pyszne danie.
Jeśli jesteś miłośnikiem ryżu to danie na pewno Ci się spodoba.
Zapraszam
Składniki:
200 g ryż basmati
1 cebula
2 ząbki czosnku
300 ml wody
60 g koncentratu pomidorowego
100 g zielonej soczewicy
zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili,
Wykonanie:
1. Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
2. Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
3. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, koncentrat i całość podsmażamy jeszcze przez 1 minutę. Zalewamy wodą i dodajemy ugotowaną soczewicę , doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i szczyptą chili.
4. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek wykładamy ryż, ryż zalewamy sosem.
5. Całość zapiekamy przez 30 minut w 180 stopniach. 10 minut przed końcem pieczemy bez przykrycia.
Bardzo lubię wegetariańskie dania.
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy takie połaczenie moja rodzina by doceniła?
:)
Hmm no każdy ma inne smaki, mojemu mężowi bardzo smakowało. :)
UsuńBardzo dobra wyszła ta zapiekanka. Takie przepisy lubię - łatwe i szybkie do zrobienia ☺
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało. :)
Usuń50 yr old Speech Pathologist Dorian Ashburne, hailing from Cookshire enjoys watching movies like Major League and Drama. Took a trip to Belovezhskaya Pushcha / Bialowieza Forest and drives a Diablo. zerknij tutaj
OdpowiedzUsuń