Przejdź do głównej zawartości

Farsz na pierogi ruskie

Farsz z białego sera, ziemniaków i cebuli 



Farsz na pierogi ruskie, to sprawa indywidualna, każdy ma inne smaki, jedni lubią delikatny inni bardziej pikantny. Razem z mężem nie wyobrażamy sobie aby w farszu zabrakło cebuli. Wolimy zdecydowanie pierogi z farszem wyrazistym w smaku. 

Kolejna kwestia to proporcje sera i ziemniaków, jedni dają więcej ziemniaków zaś inni sera. A jak robię ja? 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem. :)



Przepis: (około 80 pierogów)

Składniki:

1 kg ziemniaków

0,5 kg białego sera półtłustego

4 cebule

pieprz, sól

dodatkowo: masło do smażenia

Wykonanie:


1.  Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy. 

2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na masełku na złoty kolor. 

3. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, biały ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do ziemniaków, dodajemy usmażoną cebulkę, a całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. 



Pyszny farsz na pierogi gotowy :) A jeśli szukacie przepisu na ciasto zapraszam tutaj: ciasto na pierogi











Komentarze

  1. Najlepszy farsz, jaki kiedykolwiek zrobiłam do pierogów ruskich!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania moich postów

Popularne posty z tego bloga

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu.   Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi.  Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)

Sernik z serka Skyr

Przepis na ten sernik dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku waniliowym.  Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.  Ciasto jest genialne, smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.

Wegetariański obiad po śląsku

Kluski śląskie z wegańską roladą i modrą kapustą z sosem al'a pieczeniowym Dzisiaj miałam ochotę na typowo śląski obiad, kluski, rolada i kapusta modra. A że jestem wegetarianką zaczęłam się zastanawiać jak mogę przyrządzić wegetariańską roladę. Postanowiłam troszkę pokombinować licząc się z tym, że coś może nie wyjść. Jednakże mój strach miał tylko wielkie oczy, gdyż rolada wyszła idealna, smakowita, perfekcyjna. Z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.  Zapraszam was na wegetariański śląski obiad ...