Farsz z białego sera, ziemniaków i cebuli
Farsz na pierogi ruskie, to sprawa indywidualna, każdy ma inne smaki, jedni lubią delikatny inni bardziej pikantny. Razem z mężem nie wyobrażamy sobie aby w farszu zabrakło cebuli. Wolimy zdecydowanie pierogi z farszem wyrazistym w smaku.
Kolejna kwestia to proporcje sera i ziemniaków, jedni dają więcej ziemniaków zaś inni sera. A jak robię ja?
Zapraszam do zapoznania się z przepisem. :)
Przepis: (około 80 pierogów)
Składniki:
1 kg ziemniaków
0,5 kg białego sera półtłustego
4 cebule
pieprz, sól
dodatkowo: masło do smażenia
dodatkowo: masło do smażenia
Wykonanie:
1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy.
2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na masełku na złoty kolor.
3. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, biały ser rozgniatamy widelcem i dodajemy do ziemniaków, dodajemy usmażoną cebulkę, a całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Pyszny farsz na pierogi gotowy :) A jeśli szukacie przepisu na ciasto zapraszam tutaj: ciasto na pierogi
Najlepszy farsz, jaki kiedykolwiek zrobiłam do pierogów ruskich!
OdpowiedzUsuń