piątek, 9 grudnia 2016

Ciasto na pierogi (100 pierogów)

Delikatne, elastyczne ciasto na pierogi



Za pewne wiele osób, szuka idealnego przepisu na ciasto pierogowe. Jeśli lubicie takie delikatne, rozpływające się w ustach pierogi , ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. 

 Z tego ciasta na prawdę wychodzą pyszne pierogi. 

Kochani w komentarzach niektórzy piszą, że użyłam dużo soli, jednak ciasto na prawdę nie było mocno słone, ale jeśli uważacie, że soli jest faktycznie za dużo, to nie dodawajcie. :)



Przepis:

Składniki: na 100 pierogów

900 g mąki pszennej

190 g masła

550 ml mleka

sól wedle uznania

Wykonanie:

1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dolewamy mleka i całość zagotowujemy. 

2. Mąkę przesiewamy, dodajemy soli i lekko ostudzonego masła z mlekiem ( ale wciąż gorącego), żeby sobie nie poparzyć rączek.


3. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy ciasto. 

4. Odstawiamy na 20 minut, aby ciasto odpoczęło.

5. Dzielimy ciasto na mniejsze kawałki i każdy rozwałkowujemy na około 3 mm i zaczynamy robić nasze pierożki z ulubionym farszem. 


33 komentarze :

  1. Bardzo pomocny przepis, zwłaszcza teraz gdy zbliżają się Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozumiem, że do uszek też się nadaje ? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uszek jeszcze nie robiłam, ale parę osób mi pisało, że uszka też robią według tego przepisu.

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. absolutnie nie dodajemy jajka. :)

      Usuń
    2. Zawsze dawalam ciepla wode i smietane ale musze wyprobowac ten przepis☺

      Usuń
  4. progi z tego ciasta można mrozić?😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można mrozić surowe?

      Usuń
    2. można mrozić również surowe, i zamrożone wrzucać do gotującej się wody. Surowe pierogi najpierw układamy na tacy i tak mrozimy, a kiedy się zamrożą przekładamy do woreczków.

      Usuń
  5. Czy pierogi z tego ciasta można piec w piekarniku ? Jeśli tak to w jakiej temperaturze i ile czasu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytasz o ugotowane pierogi i potem wkładane do piekarnika, czy o surowe ?

      Usuń
    2. ugotowane pierogi możemy piec w temperaturze 180 stopni, przez około 15 min, (do czasu zarumienia)

      Usuń
    3. Nie piekłam w piekarniku surowych, jedynie sprawdziłam jak zachowa się surowe ciasto na suchej patelni, ładnie się podpiekło.

      Usuń
  6. Aż 4 łyżeczki soli? Nigdy nie solę ciasta na pierogi tylko wodę, więc taka ilość mnie przeraziła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle dałam ale ciasto i tak słone takie nie było.

      Usuń
    2. Masz racje. Ja tez do tego przepisu nie daje soli. Tego masła też strasznie dużo.
      Robię tak: 1kg.mąki,1 litr mleka i 1/4 kostki masła. Mleko zagotowujemy z masłem i gorące wlewamy do mąki. Najpierw mieszam drewnianą łyżką a później zagniatam ciasto rękoma-gorące. Jak ostygnie rozwałkowujemy na pierogi.
      Robię z tego przepisu od lat. Polecam

      Usuń
    3. No nie wiem, nikt się nie skarżył, że pierogi są za słone, jeszcze specjalnie teraz się zapytałam męża. :) Ty Marzenko dodałaś więcej mleka a ja mniej mleka ale więcej masła. :) Tyle ile kuchareczek tyle przepisów. Ważne, że pierogi są smaczne. :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Pierożki i uszka z tego ciasta ...rewelacja.Już wszystko się mrozi na świeta��Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Warto spróbować. Dotąd robiłam z oliwą i gorącą wodą.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z 1 kg mąki odsypuję 1 szklankę , mąkę wsypuję do miski robię dołek w mące i wlewam dość ciepłe mleko z 100 gr masła 82% roztopione , dodaję 1 żółtko 1 łyżeczkę soli i wyrabiam ciasto .Ciasto musi być bardzo plastyczne . Zostawiamy ciasto przykryte ściereczką . I po godzinie ,dzielimy na 6 części i rozwałkujemy podsypując mąką , wykrawamy kółka i lepimy pierogi. SMACZNEGO !!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nigdy nie robiłam pierogów, ale może w końcu czas spróbować. Świetny przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis na pierogi super.Zaden mi się nie rozwalił podczas gotowania co mi się często zdarzało.Polecam wypróbować jest rewelacyjny.😉

    OdpowiedzUsuń
  12. Pytanko? Z jakiej mąki robi Pani -robicie Panie ciasto??? Typ, rodzaj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Używałam najzwyklejszej mąki pszennej, nie wiem jaki typ bo nie pisze na opakowaniu. :) Ale wiem, że nie którzy używali mąki włoskiej.

      Usuń
    2. Dziękuję za wyczerpujacą odpowiedz.......

      Usuń
    3. Super!!! Właśnie takiego przepisu szukałam, ponieważ mój wnuczek nie toleruje jajek. Ciasto pulchne, mięciutkie, można wałkować nawet bez podsypywania mąką, świetnie się skleja. Z tego przepisu wyszło mi ok. 170 uszek. Od tej pory, będzie to moje ulubione ciasto pierogowe. DZIĘKUJĘ :)

      Usuń
  13. To teraz prosimy o przepis na farsz z kapusty o grzybów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) jak tylko będę robić na pewno dam przepis. :)

      Usuń

Zapraszam do komentowania moich postów