sobota, 17 lutego 2018

Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

Zabielany barszcz czerwony podany z ziemniakami



Zdecydowanie mogę napisać, że jest to jedna z moich ulubionych zupek. Tak aromatyczna i treściwa z dużą ilością przypraw, hmm  a na drugi dzień jeszcze lepsza. Na chłodne dni idealna na rozgrzanie. 

Nie wiem jak wy ale ja lubię barszczyk z dużą ilością czosnku, lubczyk też dla mnie obowiązkowy. 

Zapraszam do zapoznania się z przepisem 

...



Przepis: (dla 6 osób)

Składniki:

1 korzeń selera

5 średniej wielkości marchwi

3 pietruszki

2 białe części pora

2 kg buraków

4 łyżki suszonej włoszczyzny

6 ząbków czosnku

1 cebula

sok z 1 polowki cytryny 

3,5 l wody



przyprawy:  3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, czosnek niedźwiedzi

dodatkowo : około 1 kg ziemniaków, śmietana roślinna lub zwierzęca do polania na talerzu. 

Wykonanie: 

1. Seler, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy, seler dzielimy na mniejsze części. Por myjemy.  Wkładamy do garnka zalewamy wodą dodajemy suszoną włoszczyznę około 3 łyżeczki suszonego lubczyku, około 2 łyżeczki soli, 1 łyżkę oliwy z oliwek. Nastawiamy na minimalnym ogniu na około 1,5 godziny. Po godzinie próbujemy bulionu, jeśli jest za mało wyrazisty dodajemy jeszcze odrobinę soli. 


2. Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i drobno siekamy. Cebulę smażymy, kiedy lekko się zeszkli dodajemy 4 ząbki czosnku. (dwa pozostałe zostawiamy na później) Podsmażamy.


Uwaga: Podsmażamy tylko lekko, nie doprowadzamy do zmiany koloru, bo wtedy czosnek będzie gorzki. 

3. Buraki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 

4. Po 1,5 godzinie, odcedzamy bulion z warzyw, i dodajemy do wywaru buraki, i podsmażoną cebulę z czosnkiem, dodajemy sok z cytryny.  Na lekkim ogniu gotujemy przez około 30 min aż buraczki zmiękną. 

(pomysł na to co zrobić z resztą warzyw : kotlety z ugotowanych warzyw )

5. Marchew kroimy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy. 


6. Próbujemy zupy, dodajemy jeszcze 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ewentualnie dodajemy jeszcze lubczyku, pieprzu, do smaku i 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego. Na sam koniec dodajemy 1 łyżeczkę majeranku przetartego w dłoniach. 

7. W miedzy czasie gotujemy obrane ziemniaki i ugniatamy. Podajemy razem z barszczykiem. 


8. Śmietanę zawsze wlewam dopiero bezpośrednio do talerza z zupą.  około 1 łyżki. 

Smacznego 




3 komentarze :

  1. Ile litrów zupy wychodzi z takiej ilości produktów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej, w przepisie jest napisane, że użyłam 3,5 litra wody. W takim razie, podczas gotowania co nie co wyparuje, ale w dalszym ciągu zostaje ponad 3 litry zupy. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jedna z moich ulubionych zup, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania moich postów