Przepis na ten sernik
dostałam od mojej mamy. W oryginalnym przepisie jest użyty twaróg półtłusty, a
że w Danii nie ma dostępu do twarogu użyłam serka skyr w wiaderku o smaku
waniliowym.
Skyr jest islandzkim wyrobem mlecznym podobnym do jogurtu, chodź mi w smaku bardziej przypomina serki homogenizowane.
Ciasto jest genialne,
smakowało całej rodzince. Po prostu rozpływa się w ustach. Dlatego z czystym sumieniem mogę wszystkim polecić.
Przepis: blaszka do pieczenia 25x36
Składniki:
Na ciasto:
450 g mąki
3 łyżki cukru trzcinowego
250 g masła
3 żółtka
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Na masę:
1 kg sera Skyr o smaku
waniliowym
250 g masła w temperaturze
pokojowej
Szklanka (250ml ) cukru
trzcinowego
3 żółtka
6 białek
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
2 łyżki kaszy manny
1 opakowanie budyniu
waniliowego na 0,5l mleka)
2 krople aromatu rumowego na bazie spirytusu
(lub inny)
Wykonanie:
1. Mąkę i proszek do pieczenia
przesiać przez sitko. Dodać masło pokrojone w kostkę, cukier, 3 żółtka i
zagnieść ciasto.
2. 1/3 część ciasto odłożyć i
jeszcze raz zagnieść z dodatkiem kakao. – będzie to góra ciasta.
Oczywiście można zrobić
całe ciasto kakaowe, wtedy dodajemy do całości 3 łyżki kakao. Ja jednak spód
zrobiłam jasny a tylko górę ciemną.
3. Wyrobione ciasto, zwijamy w
folię i wkładamy na 1 godzinę do lodówki, ciasto kakaowe wkładamy do
zamrażalki.
4. Masę przygotowujemy od
utarcia żółtek razem z cukrem i masłem. Kiedy wszystkie składniki się połączą
dodajemy ser, budyń w proszku, 2 łyżki kaszy manny, proszek do pieczenia i 2
krople aromatu. Całość dokładnie miksujemy.
5. Białka ubijamy na sztywną
pianę.
6. Ubite białka powoli
dodajemy do reszty masy delikatnie mieszając.
7. Ciasto wyciągamy z lodówki
i rozwałkowujemy lub ręcznie wykładamy równomiernie na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia.
8. Spód ciasto podpiekamy w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10. Min.
9. Po tym czasie wykładamy
masę na spód i na tarce ścieramy kakaową część ciasta, rozkładając na
powierzchnię ciasta.
10. Pieczemy w 180 stopniach
przez około 45 minut. Po tym czasie niech ciasto przez 30 minut odpocznie w
zamkniętym piekarniku.
Też używam skyra zamiast twarogu, sprawdza się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńakurat kupiłam go i wpadł mi dziś ten przepis dzieki
OdpowiedzUsuńJak już zrobisz, koniecznie podziel się, jak wyszedł serniczek.
Usuńw Danii nie ma twarogu ,ale jest ser z wiaderka w Aldi, nazywa sie kvark,
OdpowiedzUsuńzgadza się, ale ja poszłam za pomysłem mojej mamy, żeby zrobić sernik z Skyr i nie żałuje :)
UsuńWitam,dziękuję za przepis,akurat miałem skyr i robię w tej chwili sernik. Wygłada dobrze, a jak smakuje napiszę jutro.:)
OdpowiedzUsuńJa do sklepu z budyniem mam 150km�� czym moge go zastapic w IS?
OdpowiedzUsuńMąka ziemniaczana też się nada ;)
UsuńWłaśnie kosztuję wczoraj zrobionego sernika, pycha!!!
OdpowiedzUsuńSuper. Bardzo się cieszę że smakuje.
UsuńWłaśnie zaczyna robić ciasto, i naprawdę w tym serniku jest aż pół kilograma masła?
OdpowiedzUsuń